12 majom (12 monkeys, 2015)

 2020.10.23. 21:41

109recap17.png

Egyenlőre majomkodunk. A film után a sorozat első évadát boncolgatnám. Elolvastam hozzá Csiger Ádám Rebootolni a világot című írását. Valami hasonló fogalmazódott meg bennem is. Arra rögtön gondoltam, hogy a scifi sajátossága, hogy minnél hézagosabb az alapmű (esetünkben a 12 majom film egy vázlat volt csupán rengeteg hiátussal,megkockáztatom, hogy emiatt se tekinthetünk arra teljes értékű sciencefiction történetként), annál több után gondolási lehetőséget ad olyan megrögzött alkotóknak, mint a SciFy csatorna stábja volt most.

...és valóban már maga az állásfoglalás, hogy a pilot epizódra túl vagyunk mindennen, amit az 1995-ös filmben cirka két óra alatt élünk át. James Colet elmeháborodottból egy óra leforgaása alatt válik a prófécia beteljesítőjévé, sőt némi szikra is van a női-férfi főszereplő között. SPOILER - Végül a készítük jót röhögnek a markukba, hogy lám, a megoldás, ami az eredeti filmben még müködött volna, itt csak arra elég hogy még jobban összekavajon minket. Végül pedig zavarodottan visszasomfordáljunk a jövőben, hogy elmélázzunk azon mit nem vettünk észre.- SPOILER. Maga a jövő is másmilyen, mint amit Terry Gilliam filmjéból megismertünk. Persze az olvasóra bízom annak eldöntését, hogy egy önkényuralmi rendszer, vagy a teljes káosz vonzóbb. Számunkra, ami fontos az egészből, hogy a készítük számára sokkal több mozgásteret ad a zürzavaros vadnyugati milliő. A cselekmény nem elhanyagolható része történik 2041 és 2043 között. Ellentétes érdekek, felkent prédikátorok, pribékek világa az. A moralizálás is valahogy abba a rétegbe tevődik át, a sorozatot sokkal jobban foglalkoztatja, hogy a jövőt, mint "jelent" szükséges-e megélni, vagy azok a sorsok, emberek csak a jelenben történt végzetes kísérlet végtermékei. - SPOILER - a szereplőket is az menti fel az elkövetett, és elkövetendő gyilkosságok alól, hogy azokat az idő viszacsinálja majd. - SPOILER.

477541443838_07140407_12_monkeysa1_hd720.jpg

A készítők nagyon okosan építik fel a cselekményt, ahogy a főszereplő először csak a vírus kitörése előtti pár évbe avatkozik be, és nyomokat követve mászik egyre mélyebbre az idő forgatagába. Hatások, ellenhatások tömkelegén keresztül valósul meg a remake remakeje akár epizódon belül, akár epizódok között. Csak nagyjából sejtjök, hogy épp hol járunk. Néha azt érzi a néző, hogy küldetésről küldetésre botorkálunk.SPOILER - Persze, amikor sokadjára csúszik ki a kezünkből a vírus, mert a gazdatest elpusztítása után kiderül épp az abból a kórt kinyerő tudósra nem gondoltunk, akkor felerősüdik bennünk az érzés, hogy át lettünk ejtve a palánkon. - SPOILER. De valahogy még is megbocsájtunk a készítüknek, és emögött az van, hogy nem csak az időben utazunk, de a karakterek személyiségében is egyre mélyebbre. Az egyes szereplők történetben betöltött szerepének és a köztük való kapcsolatnak a megváltozása maga is hurkot képez a történetben.   

cole-goes-paradox-12-monkeys-s1e12.jpg

Nem gondolom mondvacsináltnak a sorozatban az időutazáról megfogalmazott szabályokat. Meglehet engem is feszélyez, hogy vajon a készítük megban-e a szándék és a képesség a saját maguk által megfogalmazott keretek nem áthágására. Meddig tágulhat úgy az általuk alkotott világ, hogy nem lyukad ki, és nem zsugorodik össze. Meddig tudnak érdekesek maradni a szereplői, és meddig tudják elhalogatni, hogy beszélni kelljen a 12 majomról (a záró rész alapján vészesen közeledik az a pillanat.Vajon a farkasok nevelik őket is?).

Folyt köv.

HGD - 5/5

 

Címkék: sorozat pilot sci-fi 5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr8416255728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása