Utópia (2013-2014)1x03-06

 2020.11.29. 11:46

utopia-channel-4-serie_1.png

Végül elengedem az Utópia 2020as remakjének az elemzését (mert maga az AMAZON PRIME is elengedte a sorozatot és nem lesz folytatása), valószínüleg az egyedüli érdeme a 2020as sorozatnak, hogy páran (köztük én is) eljutottunk általa a brit eredetiig...

A (ki-be) szabaduló szoba...tumblr_08a4c790c8527b67d6f20cceae7f71c6_508c1f9b_1280.jpgVan egy izgalmas karakterekből álló csapat, egy képregény kézirat (a nyom), amit ha különbözőképp forgatunk, akkor különböző értelme van és egy belső mechanizmus (amely a történet felgönyölgítésében visz részről részre előbbre). A dolognak még tétje is van, mert egy ismeretlen szervezet (HÁLÓZAT) és egy bűnöző zseni (NYÚL ÚR) vadászik a kéziratra (és voltaképp rájuk), kezdettől országosméretű (ha nem nagyobb) összeesküvéssé presszionálva a történetet. Nem tudom, hogy hányan jártatok már szabaduló szobákban, de a stábtól épp egy ilyen élményt kapunk. Persze vannak nagy meglepetések (fordulatok), mégis a cselekmény logikus (mégis valahogy ki kell jutnunk abból a szobából) és kiszámítható módon tart egy végkifejlett irányába (az első évad alatt egyszer se kérdezgettem magamtól eltorzult arccal, hogy most miért történt valakivel valami).

Mikor a honpolgár felveszi a harcot...mv5botlmm2yyyjgtnmzjzs00mwjhlwi1ntytyjdkndnmmznimgm0xkeyxkfqcgdeqxvymzgwnja5ode_v1.jpgA sorozat karaktereit az angol valóságból toborozták, többségüket még nem is a legburzsujabb részeiről. A jelenség a múlhatatlan üzenete mellett (hogy bárki bármikor a rendszer áldozatává, vagy épp kiszolgálójává válhat), sokkal jobban arra hívja fel a figyelmünket, hogy a látszólag valószerűtlen (híradóbeli) történések néha egy bonyolult összeesküvés elemei (és néha valóban a paranoid bolond kezében van a kulcs a megoldáshoz, mert csak ő lát át a kéoszon), és hogy mi történik olyankor, amikor esendő embereknek kell a jövőnket meghatározó döntéseket meghozni. A szereplők tettei mögött a túlélés, az önös érdek és társadalmi érdek ütközése és a kiválasztottság súlya alatt történő megnyomorodás mind, mind ott motoszkálnak. Korábban már méltattam, hogy eme körülmény milyen érdeket és cselekedeteket szül, ami persze újabb és újabb árnyalatokkal bővül az évad végéig.

A realítás bája...ewyqheixgaisz36.jpgAz Utópia története nagyon "ül" most a vírus összeesüvéses és karantén mindennapjainkban, és nagyon "ült" már 2013ban is. Bármely embernél (mint biológiai lénynél) szükségszerű, hogy kivillanjon a piros égő, mikor egy számára nem átlátható kormányszerv arra kéri, hogy adasson be magának egy olyan vakcinát, mely hatását csak reméli ismerni. Persze joggal érezzük úgy, hogy az irányítás kicsúszik a kezünk közül és a sorozat még rá is tesz erre, mikor a mészárszékbe illő gyilkosságokkal figyelmeztet bennünket arra, hogy mennyire (fogyó) biológiai kellékei is vagyunk a történetnek.

Hamarosan jelentkezünk a folytatással...

HGD- 5/5

Kövess be minket fbn is, hogy időben értesülj a legfrissebb posztokról.

Címkék: sci-fi képregény thriller 5/5 utopia2013-2020

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr7216293968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása