1_xlhf5kotfok0nafsqdixsa.jpeg

Úgy látszik a sorozatkészítők felfedezték maguknak az éjszaki tájat (lásd Netflix Ragnarökjét) és az északon maradottak sajátos konfliktusait...

Akik soha nem hagyták el északot és akik megtették....

beartown-edzo-500x248.jpg

Észak zord. Nem könnyű ott megélni. Mégis az ott lakók többségének nincs (valódi) választása arról, hogy maradjon vagy menjen, mert máshol nem tudná elképzelni az életét. Ránehezedik több generáció öröksége, oda köti őt a haldokló megélhetése, amit egész életében csinált. Az emberek ilyenkor hajlamossá válnak arra, hogy a kényszerült helyzetüket tudatos döntésnek állítsák be (amit nem feltétlenül emberi gyarlóság, csak így könnyebb nekik elfogadni), és a haragjukat rázúdítják arra, akinek megadatott a valódi választás lehetősége. A főszereplőnek a hoki tehetsége tette lehetővé, hogy a svéd várost, a közösséget hátra hagyhassa. SPOILER - Kanadában élhessen, de egy családi tragédia miatt nála is működésbe lép a régi reflex és hazatér -SPOILER. Persze a sikeres hoki játékosnak semmi köze sincs a sorra bezáró gyárakhoz, és hogy az emberek a megélhetésüket lassan elvesztik, amit persze a lelke mélyén a város minden lakója tud. Az emberek azt is érzik, hogy büszkének kellene rá lenni, és hogy a közösségben ezzel előjogokat harcolt ki magának arra, hogy edzhesse a felnőtt hoki csapatot. SPOILER - De, amikor végül a helyi ifjúsági csapat irányítását veszi át, akkor elszabadulnak az érzelmek... - SPOILER. 

Generációk...
beartown-fiatalok-500x249.jpg

SPOILER - Elsőre fura lehet, hogy miért vált ki ekkora érzelmeket, amikor a főszereplő a fiatalok edzéséhez lát neki - SPOILER. Az utánunk jövő generáció saját hibáinkra tereli a figyelmünket, részben hogy ők ne kövessék el a mi hibáinkat (amennyiben a történelem megismétli önmagát, az a mi kudarcunk, épp ezért megszállottan keressük, hogy a gyermekek hogy fogják elrontani az életüket), részben hogy mi magunk akkor miért követtük el azokat (a gyermekeink sorsában önkéntelenül is újra éljük a sajátunkat). Az apa és fia (lánya) kapcsolatot olyan mértékben terheli meg e körülmény, hogy már a pilot után borítékolható, hogy egy szépen felépített családi dráma fog kibontakozni, amelyben SPOILER - a fő törésvonalak a MEDVÉK legjobb játékosa és apja, valamint az edző és lánya között (más okból, a családi tragédiából táplálkozó) fognak húzódni, ami a két fiatalt akaratlanul is egymás mellé sodorja - SPOILER. 

Miért éppen Björnstad...

beartown-uldozes-500x247.jpgA pilotban első perceiben sejtelmes módon egy alak üldöz töltött puskával egy másikat, és rálő arra, amikor a tóhoz érnek. A baljós jelenet figyelmeztet arra, hogy az a puska már a történet kezdetekor ott volt megtöltve. Sorsszerű, amerre tart a történés. Az üldözött ember tragédiája, hogy nehéz elképzelni olyan forgatókönyvet, amely szerint más végkifejlett lenne, miután kettejük konfliktusa évtizedekre nyúlhat visszza, végül legyen szó, akár a két férfiról, vagy a gyermek és apa kapcsolatról. A Ragnarökben hasonló sorsszerűség van, ami a hideg szorításának klausztrofób érzéséből ered, amely lassan, de teljes bizonyossággal a fagyhalál irányába...

Folytatás következik...

HGD - 5/4

Kövess be minket fbn is, hogy időben értesülj a legfrissebb posztokról.

Címkék: dráma északi 5/4 beartown

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr8516270402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása