dude.jpg

No hát eljött a nagy nap. Amiről nem is tudtam, hogy várjam-e, vagy ne, mert [amiben biztos vagyok], hogy NEM fogja kímélni az agyamat a leépüléstől. Biztos, ami biztos az egyes részek után láthatjátok [egy grafikával szemléltetve] az agyam állapotát. Valahogy így: 

agy100.png

Magam fele annyit megfogalmaztam még "szabálynak", hogy most ebben a posztban kerülöm a vázlatozást, és rögtön mennek a gondolataim élesbe. Elől járóban, ami érdekel, hogy hány dollár értékben [a film elkészültekkor] törnek össze kocsikat, és hányszor kerül "főszerepbe" Dominic Toretto (Vin Diesel) híres nyaklánca.kerek.pngMár be van készítve a Currys Chips. Így már csak annyi maradt hátra, hogy: felkészülni, vigyáz, kész, rajt...

tokyo-drift.png

HALÁLOS IRAMBAN (2001)

the-fast-and-the-furious-poster.pngHogyha nem volnék ennyire elfogult még haragudhatnék is Rob Cohenre, mert Halálos iramban egy az egyben Kathryn Bigelow [épp 10 évvel korábban forgatott] Holtpontjának országútra való átköltése. A rossz fiúk közé beépülő zsaru unalomig ismételt, megunhatatlan történetével. És a tanulság [aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók] elődjénél valamivel optimistább értelmezésével. Ámbár [szerintem] így is az ötödik részig a "széria" legkoherensebb történetmesélését produkálta. 

A fedett nyomozó Brian O'Connor (Paul Walker, Isten nyugosztalja) egy kamionokat fosztogató banda nyomába ered. Így jut el az illegális autóversenyek megkerülhetetlen figurájának mutatkozó Dominic Torettohoz (Vin Diesel) és a "famíliájához". Mialatt a férfi egyre elszántabban [saját lebukását is megkockáztatva] szimatol, negyed mérföldről negyed mérföldre mind jobban magával ragadja őt a 160 mérföld felett száguldók világa. 

kerek.png

Ami számomra átrepíti a filmet a "célvonalon", az a [félelmetes mennyiségű nitro mellett a] fergeteges hangulata a need for speedes soundtrackkel, a jó szereplő választással [Diesel és Michelle Rodriguez alfa hím és nőstény párosával, nem véletlen fog a színésznő következő évben A kaptárban szerepelni], amely elhiteti velem, hogy ezek a fiúk valóban azok a kemény arcok, akik [a vasárnapi grillezés "szent" aktusának idejét kivéve] bármikor ölre mennek. ÉS persze a kütyü "pornó" a maga olajos mocskosságával, részegítő neon fényével, és PERSZE a nitro befecskendezés és egyéb "finomságok" meganimálásával.

AHOGY ÍGÉRTEM: Toretto keresztje egyszer kerül főszerepbe, amikor ott virít a fekete izompóló felett az éjszakai versenynél. A szereplők a filmben egy kocsit "fogyasztanak el": 1995 Mitsubishi Eclipset, ami 80,000 dollárra kóstált akkor, Toretto Dodge Chargerjének még a későbbiekben jut szerep. A FILM 5/5 nálam.

Az agy szintem:

agy1.png

ÉS akkor egy alma társaságában következzen a 2003-as halálosabbnak ígért folytatás...

HALÁLOSABB IRAMBAN (2003)

2-fast-2-furious-2003-poster.jpgRob Cohen és Diesel  [bár az utóbbi a későbbiekben visszatér, új lendületet adva a franchisének] a széria második részének elkészítése helyett az XXX-ben folytatták. Velük együtt nem csak több kilónyi izom lett oda. De eltűnt az első rész cselekményének hajtóerejéül bizonyuló betyár becsület. Mi több csak Walker maradt meg az "összeszokott" bagázsból. Noha a második részből sem az színészi játékokra fogunk emlékezni. Eva Mendesnek súlytalan szerepével. Cole Hauser "hú, én tényleg rossz fiú vagyok" alakításával. Ludacris karaktere már-már a széria [ön]paródiájának betudható szerepével. Walkernek, pedig sikerült hozzájuk silányulni. Bár a készítők legalább ennek tudatában voltak...

kerek.png

A cselekmény is a legszükségesebbre szorítkozik. Belőle [a későbbi Miami Vicet idéző,] kartellbe beépülő buddy movie történet körvonalazódik ki [a Tyrese Gibson formálta régi cimbora, Roman Pearcen tökéletes ebbe a szerepbe]. Ami megmaradt [sőt nagyobb nyomatékot kép] az a zabolázatlan vágta [a videó játék "genre" ennyire semelyik másik epizódban nem teljesedhetett ki, elég csak a filmet indító éjszakai hajszára gondolni...]. A FILM 5/3 nálam.

AHOGY ÍGÉRTEM: kereszt nuku, nézzük a kocsikat. Suki kocsija egyben marad, a Skyline is megússza elektromos blokkolással. Ami totál káros lett az a Toyota Supra Mark IV RZ JZA80, Chevrolet-Yenko Camaro Lemans, Dodge Hemi Challenger R/T Go,Saleen S281-E Mustang Red.

Lássuk az agyam:

agy22.png

HALÁLOS IRAMBAN: TOKIÓI HAJSZA (2006)

mpw-22938.jpgSzámomra a "tokiói kitérő" volt [sok szempontból] a széria mélypontja. Walker is kihátrált a "sorozatból". Így erre a részre [, dacára Lucas Black kisfiús mosolyának,] nem tudtak "markáns sofőrt" a volán mögé ültetni. Bár a franchise hangulatának kétségtelenül jót tett a légkörváltozás [Tokió kerékégetős szubkultúrájával]. Ami a legnagyobb hozadéka volt ennek a résznek, az Justin Lin [aki innentől még három részt dirigált le egy markáns arculatot adva a folytatásnak]. 

kerek.pngA cselekmény ismét rengeteg szállal kapcsolódik az [ezúttal tokiói] alvilághoz. Az eddigi egész élete során végig kívülálló Sean Boswell (L.B.) válik most valóban idegenné a számára ismeretlen, a japán aranyifjak [szub][kultúrában. A korábbiakkal szemben egy [Rómeó és Júlia történetre hajazó] szerelmi szálat a cselekmény mozgató erejévé téve. Ami miatt a film története [lesz "íve", de] a korábbi epizódokhoz hasonló mód, megint kiszámítható lesz. De [most] nincs olyan mérvű akció, ami ezt feledtetné.  A soundtrack viszont [a széria történetében] itt dübörög a legjobban. A FILM 5/3 nálam.

AHOGY ÍGÉRTEM: a kereszt most se villant fel Toretto nyakán, vagy valamelyik kocsi visszapillantóján. Itt viszont rendesen törtek a japán csodamasinák: de először is Sean 1971-es Chevrolet Monta Carloja és a rivális fiú  Dodge Viper SRT10-se szállt el. De Sean áldozatául esett még egy 2000 Nissan Silvia S15-ös is. Végül pedig a 2006 Nissan 350Z-t és a Mazda RX-7 Veilsidet is a roncstelepre küldték.

Egy gyors agykontroll:

agy3.png

HALÁLOS IRAMBAN (2009)

fast-furious-movie-poster_1366x768_38439.jpgRengetegen [köztük én is] gondolhattak a Tokiói hajszát nézve Justin Linre, mint a "szériát" sírba tevőjére. De tévedtek, mert épp ő tudta újfent eladhatóvá tenni  a négy keréken zajló heist történetet. Ami nekem tetszett a negyedik részben, hogy erőlködés nélkül folytatja ott a történetet, ahol Dom [a jard elől] elhajtott. De a pótkocsik lekötésével és a rejtett átjáróban való kergetőzéssel tűnnek fel [a showban] a mind nyaktörőbb mutatványok. Amik persze szórakoztatók. De már innentől a franchisében sok dolgot nehéz volt komolyan venni.

A negyedik részre teljesen illik az "egyszer nézhető" jelző [csavaroktól mentes] nem túl bonyolított bosszútörténetével. ÉS egy aránylag jó színészgárdával. A FILM 5/3 nálam.

kerek.png

AHOGY ÍGÉRTEM: kereszt a legvégén Dom szöktetésekkor kerül elő. Lássuk az agyam:

agy5.png

ÖTÖDIK SEBESSÉG (2011)

fast_five_ver4_xlg.jpgAz ötödik rész arról lett híres, hogy a kocsik többet voltak a levegőben, mint a földön. De nem csupán a verdák, hanem a készítők is ekkor rugaszkodnak el legjobban a valóságtól. Bár épp az "okos" heist műfajnál kelt [számomra] némi ellenérzést. Ami viszont nem lopható el [bár Domék bebizonyították, hogy gyakorlatilag bármit el lehet mozdítani elég csupán két dodge charger hozzá] ettől a résztől, hogy végre ismét van eleje és vége [!]. Sőt innen [Ocean's eleven], onnan [Olasz meló] élelemes mód lop újra gondol mindent, néhány elemet. A kopasznak és a szép fiúnak most egy brazil kiskirállyal, ÉÉÉS (bizony) Dwayne Szikla Johnson játszotta Hobbssal kell szembe nézniük. De most már a korábbi részek rengeteg elfogyasztott szereplőiből összeállt, egy mind szélesebb réteg számára fogyasztható csapattal a hátuk mögött. A FILM 5/4 nálam. 

AHOGY ÍGÉRTEM: a lenyúlt keresztért most Dom a rendőrnő után is "nyúl".

agy6.png

Bár a korábbi ígéretemnek ellentmondva nem fog összejönni az, hogy a hétvégi maraton élményét még a hátralévő szűk egy órában [számomra vállalható minőségben megosszam veletek]. De cserébe lássuk, hogy mely kocsik dobogtatták meg legjobban a szívemet [a hét rész tanulsága szerint].

10. D.K. Nissan 350Z-ja a Tokiói hajszából.

nissan-fairlady-i026766.jpg

9. A második részből az elnyert 1969 Yenko Camaro SYC, amivel Brian később egy csónakba  ugratott

pdvd237tb8_7919.jpg

8. Az 1971-es Monte Carlo, amiből egyet Sean vezetett a Tokiói hajszában, egy másik példányt pedig Roman (még a második részben).

i038383.jpg

7. Az Ford GT40-es, amit Mia vezetett az ötödik sebességben.

gt401.jpg

6. Kevés szexibb verda van, mint Fenix 1972-es Ford Gran Torinója. 

i190365.jpg

5. Sean 1967-es Ford mustangja a Tokiói hajszából.

hrdp_0607_fast_15_z_1967_ford_mustang_fastback_construction_top_view.jpg

4. Han mazda rx-7 veilsideja ugyancsak onnan.

tokyo-drift.jpg

3. A két gyönyörű feketére festett 2011-es Dodge Charger SRT8, amikkel az ötödik részben a széfet húzták el.

6131291772_8b413c3b3e_o.jpg

2. Kétség kívül a második helyre kívánkozott Brian Nissan Skyline R34 GT-R-ja a második részből. 

nissan-gtr-skyline-r34-fast-and-furious_0.jpg

1. Az amerikai kocsik uralma Dom 1970-es Dodge Chargerjével lesz teljes (bár megnézném, hogy áll két kerékre).

paul-walker-fast-furious-supra.jpg

Címkék: maraton WTF

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr367376810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása