Pilot: Copper

 2013.08.04. 23:14

Cop_01.jpg

Tudom, hogy egy hét sincs már, és érkezik a Hell on Wheels a 3. évaddal. Tudom, hogy addig már fél lábon is ki kéne bírnom westernsorozat nélkül. De a mai napon olyan erővel tört rám az érzés, hogy kéne valami új, a témába vágó anyag, hogy képtelen voltam nem belekezdeni a Copper-be. (A Cinemaxon egyébként már vetítik a sorozatot egy-két hónapja A törvény ára alcímmel – de mivel nekem olyanom nincsen, így inkább angolul nézem, felirattal.) Vagyis abba a BBC Americán tavaly óta futó, immár második évadát taposó szériába, amely tulajdonképpen nem is western.

Cop_02.jpg

Hiszen a keleti parton játszódik, ráadásul egy bizonyos New York nevű nagyvárosban, a témája pedig – a pilotban egy nyomozó hétköznapjai, de nyilvánvalóan lesznek érdekes átívelő szálaink is. Illetve: átívelő szálaink lesznek biztosan – de, hogy mennyire lesznek érdekesek, az majd elválik. A pilot ugyanis nem adott túl sokat. Tom Fontana és Will Rokos anyaga messze nem vett meg még száz százalékosan. Bármilyen jó is a téma, bármennyire sok potenciál van a karakterekben, a sorozatkezdő epizód felépítése nem volt valami különleges, a tempója, a súlypontozása egyenetlen és következetlen volt, a történéseknek pedig még nem érezhettük igazán a tétjét – mivel a karaktereinket sem ismerhettük meg igazándiból.

De lássuk, miről is van szó pontosan!

Cop_03.jpg

Nos, 1864-ben vagyunk – New Yorknak egy kiváló filmalkotás által már felettébb zseniálisan megidézett részén. A negyed a Five Points nevet viseli, a film pedig ugyebár Scorsese Bands of New York című, gyakorlatilag halhatatlan klasszikusa. Az éppen tíz esztendős mozi tocsog a vérben és dőzsöl a szebbnél szebb felvételekben –néha már-már az irrealitás határait súrolva. A Copper ehhez képest visszafogott és realistább képi világgal, illetve történetvezetéssel dolgozik New York a korszakban egyértelműen legkeményebb részének bemutatásakor, ahol minden társadalmi réteg és a várost lakó népcsoport találkozott egy elképesztően sötét és mocskos kavalkádban.

Cop_04.jpg

Hősünket Francis Maguire–nek (Kevin Ryan alakítja a figurát – korrektmód, de nem túlságosan kiemelkedően) hívják, és felettesei felettébb kedvelik, mert jó képességekkel bír és tud hallgatni, ha arról van szó (legalábbis egyelőre). Főkarakterünknek továbbá van egy remek adu ász is a talonjában: egy fekete boncmester. Igen, ez komoly – egy fekete boncmester. És ő nem csak egyszerűen boncol, ha Frankie rendesen megfizeti – komplett, CSI-hoz méltó elemző kriminalisztikai kísérletet végez és ez alapján első osztályú szakvéleményt is készít, amivel a kezében hősünknek már nincs nehéz dolga a gyilkos személyének megállapításakor.

Cop_05.jpg

Ezt a mókás mellékkörülményt leszámítva egyébként a sorozat egész korrekt módon ábrázolja a korabeli rendőröket – a bankrablókat lefülelő három kopó például már a pilot elején elosztja egymás között a megtalált pénz egy részét (szóval egyik se afféle elvhű Serpico). Vannak mindenféle helyi notabilitásaink is, akik felbukkannak az első részben (egyelőre annyit tudunk róluk, hogy elég dörzsölt figurák, az egyik pedig igazi gennyláda). Persze ezek szoros kapcsolatban állnak a rendőri vezetéssel, amelynek szakállas tisztviselői, úgy tűnik, akkoriban nagyobb lojalitást követeltek meg, mint ahogy az a mostani testületnél megszokott (pl. az ügyek megoldását, aminek az oroszlánrészét a nyomozók végezték, ők fejezték be).

Cop_06.jpg

Ami viszont probléma: a karakterekről eddig nem tudtuk meg igazán, hogy miért érdekeljenek minket. Láttunk kurtizánokat, közrendőröket, kidobóembereket, ésatöbbi – de eddig a beszélgetéseik random témázásoknak tűntek, minden különösebb karakterépítgető célzat nélkül. Ha ezeket a későbbiekben megmagyarázzák, s ha ezáltal megkedveltetik őket, komoly jövője lesz nálam a sorozatnak – amíg azonban ez nem történik meg, a folytatás nálam bizonytalan lesz, mint a kutya vacsorája.

Cop_07.jpg

Kár, hogy ezt kell mondanom, mert egy ilyen témának csak úgy adnia kellene magát – tálcán kínálva az izgalmasabbnál izgalmasabb karaktereket, helyzeteket, párbeszédeket. A Five Points a világ egyik legizgalmasabb helye volt 1864-ben, könyörgöm!

- Szöllő -

Címkék: sorozat pilot western Copper

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr635445367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása