kepernyokep_errol_2020-11-29_22-58-11.pngÖdrög szállt le közénk, hogy felforgassa az álmos kis spanyol falu lakóinak életét, akkor lássuk hogy mire jutott az első évad második és harmadik részében...

A mi kis falunk...450_1000.jpegRöviden már érintettem a pilot komment részében, hogy van egy szükülő tér, ami engem kicsit Gabriel Garcia Marqueztől az Egy ​előre bejelentett gyilkosság krónikája című regény légkörére emlékeztet. Már mint mi holtra válva arra készülünk lélekben, hogy az ördög jön fel ebben az évben, az évadban közénk, ezt bárhol megtehetné, de mégis egy kis Isten háta mögötti (lehet épp emiatt próbálkozik ott, falucskában teszi meg). Gyanakodva figyeljük, hogy hol ver gyökeret a bűn azok között a jóra való emberek között (SPOILER- amely közösségnek elegendő egy prédikáció arra, hogy felszínre törjenek a sérelmek és lincselni induljon -SPOILER). A börleszk mozzanatok nagyon jól visszaadják eme áltatosságot a sorozatban (nehéz őket megunni, újra és újra cinikus mosolyt csalnak az arcunkra).

Lélek ölő...30coins-5-500x281.jpgAz évad második részében fura volt a szellemidézés, és a másvilág átszivárgása (SPOILER - a visszatérő lány képében-SPOILER), mert szerintem a keresztény mitológiában közel sem olyan egyértelmű a dolog. Már mint ilyen szempontból duális van egy fő lélek (abban megállapodhatunk, hogy a szellem szó és fogalom a kereszténységben legjobban a lélekkel azonosítható) és egy gonosz ellentéte, akik ádáz harcot folytatnak az emberek halhatatlan lelkéért (kicsit romantikus módon valamennyi lélek ugyanolyan súllyal esik latba). Másrészt a kísértetekről tudjuk, hogy olyan kósze lelkek, amelyek a nem lét és lét közé szorultak (a kereszténységben nehéz lenne ennek megfeleltetni bármit is, talán a purgatóriumot, amely azonban egy fizikai tér a menny és pokol között). Így a sorozatban a kísértés és a szellem világ valóban az egyén halhatatlan lelkének a megkísértése (a hús vér szereplők lesznek a középpontjában a MEGkísértésnek és nem valamiféle áttetsző lények).

Tagadtassék meg a te neved...1366_2000.jpegAmi nagyon merész és tetszik a sorozatban, hogy épp az Isten szolgája, Padre Vergara lesz, aki legbőszebben igyekszik letagadni (racionalizálni) bármiféle, még ha gonosztól eredő, de csodás történést. Azt érezzük, mintha késleltetni próbálná a szükségszerűt (ami miatt folyamatos feszültségben tart, egy időben érezzük őt a legokosabb és ostobább karakternek emiatt). Persze van egy bája az Odaát sorozat, Arnold Schwrzeneggerrel Ítéletnap film, vagy a Dan Brown könyvek (és adaptációik) óta a sötétben összeesküvést szervező gonosz erőknek, amelyek nem rögtön zúdulnak ránk, ahelyett nagy hatalmú tárgyak összegyűjtésével, az anti krisztus szülő anyjának, vagy magának a személyének felkutatása után bújnak felszínre. PERSZE maga a tény, hogy nem fedik fel magukat előttünk, mit sem változtat azon, hogy kényük kedvükre szállnak meg embereket, gyűjtenek követőket. Ebben a sorozatban valami hasonló történik a szemünk előtt, pontosan tudjuk, hogy az utolsó érme amely a gonosz készletéből hiányzik végül Elena zsebében fog lapulni...

Várom a folytatást...

HGD- 5/5

Kövess be minket fbn is, hogy időben értesülj a legfrissebb posztokról

Címkék: kritika sorozat horror európa thriller komédia 30 Ezüst

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr916326254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása