Lovecarft country (2020-?)1x

 2020.11.15. 18:54

lchbo.jpeg

Egy olyan vidéken jártam, amit bőszen benőtt a gyülölködés gaza, és eltakarta az egy igaz utat halleluja. Vessük bele magunkat a 70es évek amerikai (misztikus) valóságába...

Útikönyv négereknek... 

lovecraft-country-year-1597686139.png

Nem tudom, hogy mennyien hallottatok már arról, hogy létezett egy útikönyv (Green book), ami a személygépkocsi tulajdonos színesbőrűeknek íródott olyan szándékkal, hogy elkerülhessék ama helyeket, ahol (épp a törvény őrei, vagy a nem is annyira békés városlakók miatt) fizikai veszély fenyegette őket. Ma már felfoghatatlan még ma is van némi fogalmunk arról, hogy válnak szempillantás alatt egyébként békés emberek gyűlölködő tömeggé, mint ha valami megszállta volna őket. Innen már egy lépésre vagyunk a sorozat eszmeiségétől, miután a Lovecfraft country, mint útikönyv nem tesz mást, csak kiterjeszti az eredeti könyvet a misztériumok birodalmára, hogy főszereplőink a maguk színesbőrén tapasztalhassák meg a földön inneni és túli veszélyeket. Fura, civilizáció előtti világban játszódik a történet, hisz amíg példaul az Amerikai istenekben aősi helyi, a behurcolt és a modernkori életvitelből származó istenek (értékrendek csapnak össze), addig itt  fehérek (még gyarmatosításból eredő) előjoga a varázslatok gyakorlása. Ha mélyebbre ásunk a 70es évek amerikai életszínvonala és értékrendje fog (véres arccal) visszamosolyogni ránk, amely a maga képére átformálta a realítást (és a magáén kívül nem tűr meg más fekete mágiát, csak elszórtan lapulnak meg még rókatündérek mér erre-arra).

Amerika (újra) felfedezése...

lovecraft-country-article-1.jpeg

Az útikönyv forma másik üzenete Amerika afro-amerikaiak által történö (újra) felfedezése, hogy a térkép sötét foltjai lassan elenyésszenek. Maga a felfedezö aktus meröben spirituális, akinek az élén pár színesbörü fiatal áll (az öregek csak követik öket ebben sajátos helyzetben, ahol az évek számának gyarapodásával egyre nagging kihívást jelent annak eldöntése, hogy melyek a saját gondolataik magukról és "a fehér amerikaik" róluk alakított képei hol szivárognak be a tudatukba). A felfedezés így valójában a kultúra, hit és méltóság visszaszerzése.

Fekete-fehér átjáró...

maxresdefault.jpg

Van valami nehezen megérthető a fehér ameriaiak afro-amerikai testekhez való viszonyában, amiben jelen van a legnagyobb prüdéria és bestialítás egyidőben. A rabszolgatartó birtokosoktól a 70es évekig a (nagy közönség előtt) kevés rémségesebb dolog történhet, mint fizikai kapcsolat a két népcsoport tagjai közt. A színfalak mögött ismerjük a fehér nők szexuális fantáziálását színesbőrű férfiakkal való (álltias) aktusról, megerőszakolt színesbőrű nők történeteit. Az afro-amerikai test kihasználásának másik formája maga a fizikai fenyítés, amikor például egy csapat ittas fehér férfi gyereket, nőket ver agyon. SPOILER- A sorozatban mágikus szinten van ez jelen, például a kísérletekben és a rendőrfőnök testébe alkatrész gyanánt felhasznált afro-amerikai testek, Atticus Freeman vére, mint A végső mágia alapanyaga és Christina Braithwhite ama gesztusa, hogy férfi formájában szeretkezik az afro-amerikai nővel. Beszédes ellenpont, hogy színesbőrű karakterek közül csak egy bújik a fehérek bőrébe, és ő is a társadalmi korlátok legyőzése miatt- SPOILER.

Címkék: kritika horror fantasztikus 5/5 lovecraft country

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr916285742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása