hqdefault.jpg

Végül egy évad kritikával zárom A farkas gyermekeit. Persze nem végleg, mert már berendelték a sorozat folytatását... 

A születés anatómiája...

hqdefault_1.jpg

A nyolcadik utas: A halál 1979-es bemutatója óta a nézők gyanakodva figyel minden a természetestől eltérő vajúdást (lásd Matos Lajos korabel iírása a Filmvilágból a Horror vacui címen). Kéjesen borzongunk bele a gondolatba, hogy egy idegen életforma a fehérjéinket képes átprogramozni és ellenünk fordítani. Abból az ősi félelmünkből ered, ami az anya és gyerek kapcsolatát lengi be a születésig tartó 9 hónapban, amikor egymással versenygenek az erőforrásokért. A horror filmek erre játszanak rá, amikor az anya biológiai óráját felpörgetik, és a gyermeket egy növekvő daganat metafórájává teszik (lásd részletesebben Varró Attila Elidegenedés című írását). SPOILER - Anya terhességét már az első perctől borzongva figyeljük, hisz nem hasonlít Tempest önkéntelenül párhuzamba hozható állapotára (de még a csűrbe zárt lény viselősségére sem, amely egy biológiai lény természetből eredő állapota). Persze mielőtt a robot jogi harcosok tiltakoznának, nem az androiddal van a baj. A számítógépes vírus biológiai manifesztációját kapálódzik ki belőle. - SPOILER. A szeplőtelen foggantatás aktusa a technokrata vallásos áhítat túlpörgetése, hogy végül végül lássuk annak megsemmisülését (a Prometheus történet forog le, de az új faj keltetőjéül a technokrata Isten szolgál most).

Körül ölel a táj...

raised-by-wolves_54-e1601510046457.jpg

A rendező a Kepler 22-B-röl csak annyit árul el, amennyit épp a cselekmény meg kíván. Például az androidok se mérik fel az idegen bolygó veszélyét (SPOILER - Egy generáció pusztulása után jönnek rá, hogy a termés halálos mértékű sugárszennyeződést tartalmaz - SPOILER). Nagy levegőt veszel és kimondom... Aaron Guzikowskinak lövése sincs, hogy nyúljon a témához. Így a történés sokáig az alien filmekre emlékeztető szűk terekben zajlik (a mithrasi űrhajó roncsa, az android telep), amikor pedig a csapat maga mögött kényszerül hagyni azokat megszaporodnak azok az éjszakai jelenetek, amelyekben az orrunkig nem látunk el. A sorozat az évad végén tudja csak meghaladni ezt, amikor a bolygó a Solaris tudat tengeréhez hasonló képződménnyé alakul át...

Mithras nevében...  

44a10290-f6a9-11ea-9adf-d9b634015f55_800_420.jpeg

A sorozat végül csak belesimul a Ridley Scott-féle vallás és józan ítélőképesség gondolatába, SPOILER - ami Marcus megtérésén keresztül kerül bemutatásra - SPOILER. De miért? Van olyan már, már Istenkáromlásnak tünő gondolat, mely szerint a vallásosságunk épp annyira genetikai eredetű, mint amennyire a neveltetésünkből fakad (Jill Yablonski, Journal of Personality 2005). Ha a sorozatra feltételezzük ennek igazságát (ami egy merő elméleti fejtegetés), akkor Marcus megérintettségének akár ez is lehet az okozója (Sue, pedig épp ennek hiányában maradconakodó Sol irányába). SPOILER - Az ellenséges bolygó, mert egyre jobban úgy tünik, hogy saját tudattal rendelkezik, a mithras követők Solba vetett hitét használja fel összezavarásukra - SPOILER. A hitnek van egy képessége rá, hogy a hézagos valóságot tartalommal töltse meg, amely a történés során ártalmasnak bizonyul. Marcus és Paul megszállottsága finoman mozgatja a tragikus lezárás felé a történést.

A férfi és nő együttélésének szabályai...

mary-sienna-guillory-and-caleb-raised-by-wolves-season-1-episode-2-pentagram-scaled.jpg

Önként kínálkozik a párhuzam az androidok, valamint Marcus és Sue közötti kapcsolat összehasonlítására. Amíg az előbbi Apa önfeláldozása miatt végül visszakerül a kezdő pontjába (SPOILER - Jelzés értékű, hogy egy ugyanolyan ismeretlenbe tartó űrkapszulában való utazás során búcsuzunk el tőlük az évad végén, ahogy a pilotban megismertük őket - SPOILER). Addig Marcus és Sue kapcsolata végleg elromlik (pedig nagyobb érzelmi töltettel indult). Rendjén is van a két párkapcsolati történet bemutatása. De a sorozat nem törekszik erre a mélységre a többi női, férfi szereplőknél. A rendezőre ég, hogy a mithras követők bemutatásánál leragad egy templomi kórus állóképénél, Championról is csak annyi derül ki, hogy erőszakos vegán hittérítő és testvéri önzés bőven van benne, a gyerekek beszélgetései pedig kimerülnek meddő hitvitákban. SPOILER - Tempest karaktere volt a sorozatban a mélypont. Zavarodottan nevetünk, olyan megállapítása után, hogy a megült lény is anya volt, vagy amikor a rendezés szembesíti őt az erőszaktevőjével - SPOILER. 

Cliffhanger...

raised-by-wolves-s1-finale.jpg

SPOILER - A következő évad fog kapni egy esélyt, mert ügyes cliffhangereket tudtak a végére beszúrni. Akár hogy még nem tudun semmit a trópusi zónáról, akár a feltünő ateista űrhajóról, amely fejetetejére állítja az erőviszonyokat - SPOILER. De az első évadot épp jókor érte a befejezés, mert avégére esett a színvonala...

HGD - 5/3

Címkék: sorozat sci-fi 5/3 raised by wolves

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr2616257172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása