hos_6os_forumajanlo_1070x40.jpgA Hős6osban a Disney 14 éves geekre cseréli a szőke harceget. Meglepő mód a "mesegyáros" az ötletet a Marvel képregény univerzum számomra eddig ismeretlen, de gyerekeknek szóló animációban mindenképp szalonképesebb Big 6 Hero figuráiból merítette.

big_hero_6_cover.jpgA történet röviden: Hero Hiro társaitól nem csupán tudásában különül el, de már a kezdetekkor ott van benne valami dacolás (ahogy a robotviadalon hidegvérrel becsapja az öt játszi könnyedén összeroppantani tudó ellenfelét). A mögöttes ok persze azonnal kínálkozik: idejekorán megárvult.  Bátyja, Tadashi is emiatt lett igazi (robot)technika félő ember. Szerintem emögött részben a "soha senki nem szól rájuk, hogy ideje lefeküdni" öntörvényűség (nagynénjük minden jó akarata ellenére gyereknevelésben impotens), és a család elvesztésével kiüresedett életük benépesítésére tett próbálkozást (gondolok itt Hero Hiro harci robotjának két arcára, vagy Baymax ölelés funkciójára [lényegében, amit a gépek a hasznos funkciójukon felül magukban rejtenek, bár Tadashi szerint az ölelés egy fontos funkciója a robotjának]). De Tadashi már jó úton jár a felnövésben. Öccsét is erre [az egyetem] fele tereln). De már a sors nem szán annyi időt neki [egy tűzvészben meghal]. 

big_hero_6_baymax_hiro_h_2014.jpgHiroból hiányzik az akarat [képesség], hogy beteljesítse a sorsát. De ami ezt követően történik mégis legbelül ő belőle indul ki [ő kapcsolja be tudta nélkül Baymaxot]. A mamlasz robot a 3D-s animáció egyetlen "2D szereplője" [most értem itt a benne rejlő ártatlanságot, jobbító szándékú tudományt]. A robot [a chip] számomra a halott Tadashi szelleme [öröksége] is. Amivel Hero Hiro kezdetben a lehető legrosszabbul bánik (egy túlsúlyos Vasembert csinál belőle). Az animáció legnagyobb [és egyetlen] tanulsága is ebből a mélabús állapotból való kilábalás. SPOILER HARAPÁS ezért nincs is valóságos "fő gonosz" benne, Robert Challaghan professzor is a dolgok legmélyén ennek az áldozata, csak ő ennek a feldolgozására a hibás módot választja [Hero Hiro bosszú szomjas viselkedése jó figyelmeztetés rá, hogy mennyire vékony a határ a jó és rossz döntés között].

Szóval az alap gondolat jó, de a megvalósításból hiányzik a megfelelő valami (így két világ, a gyermeki [amihez nem elég színes] és a felnőtteké [amihez viszont nem elég árnyalt] között ragad). Az egészen ront még az ötfejű sárkányként viselkedő (jó, azért Fred karaktere elég viccesre sikerült) "csapat" [itt az ötfejűség alatt arra gondolok, hogy átgondolt, szuverén személyiségek híján olyanok Hero Hiro segítői, mint ha az egy testen csücsülő öt fej]. 

big-hero-six-previews.jpgSan Fransokyo, az meg hol van? Valahol félúton lehet a Tokyo International Film Fesztiválra, ahol sor került az animációs film világpremierjére. Öhm... keleti nyitás :) Bár kétségkívül impozánsra sikeredett a tradícionális anime miliőt idéző modernitást és tradíciót magába ölelő város [a technológiai haladást idealista módon kezelő, a társadalmi feszültségtől mentes környezet], de rajzolva én jobban szerettem volna látni.

outybi9zysvvlgldjlij.jpgÖsszességében ha mélyebb mondanivalójú mesére szeretnétek elvinni a gyereket arra jó, de aki egy Chihiro szellemországban kaliberű mesére számít annak csalódás lesz.

5/3

(HGD)

Címkék: animáció vígjáték 5/3

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr577078243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása