dead.jpg

Segítség hétfőtől életre kelnek a halottak a blogon...Idén végre úgy döntöttem, hogy a kezdetektől végig nézem a manapság nagyon népszerű The walking deadet. Az alig 7 részből álló évad egy nagyon erős pilottal kezdődik. Rick Grimesjének (Andrew Lincoln) a 28 nappal később Jimjéhez (Cillian Murphy) hasonlóan kómából ébredve hamarosan saját bőrén kell megtapasztalnia, hogy a környezete végérvényesen megváltozott. A kómából való felébredést Rick G. számára beleszületés egy rémálomra hasonlító új világba. Nem indul hátránnyal bárkihez képest is, mivel senki sem tudja, hogy mi is pontosan ez a "kór" (amire sokáig szerintem nem is fog fény derülni, mivel a sorozat egyik aduja ez a rejtély). Egy dolog biztos, ha fejbe lőnek egy zombit az nem kell fel. De egyedül kell (zavargó gondolatokkal) legyengülve átvészelnie azt a rövidke időt, amíg egy férfi és a fia rátalál. 

dont-open-dead-inside.jpg

Hogy lehetséges-e egy zombi apokalipszis? Erről már Szirmai Gergely is elmondta a véleményét. Rengeteg igazság van benne. Bár én magam is erős fenntartással vagyok azzal kapcsolatban, hogy egy veszettségszerű betegség fogja az emberiséget végső pusztulásba dönteni. De fogjuk fel a kór elterjedését egy elég erős kritikának a saját bőrét mentő, a másikkal nem törődő emberi viselkedésre. 

The-Walking-Dead--Season-1-.jpg

Bár kétséges, hogy egy rothadó fogú lény hogyan képes szétcincálni egy embert. A szereplők is úgy vadásznak rájuk, ha nem nagy csoportban jönnek a kóborlók, mint ha tyúkokra vadásznának. A zombik szerintem mégis a filmtörténelem legfélelmetesebb lényei közé tartoznak. Kétféleképp kelt bennem félelmet: fizikai fenyegetés (már magának a kórnak az erőszakos terjedési módja is erre utal: harapás,SPOILER HARAPÁS a teljes fizikai bekerítettség, amit Rick G. érez a tankban), de ennél mélyebbről fakadó félelmeket is megtestesít: a folyamatos veszély érzetet (valóságos ünneppel ér fel, amikor meleg vízhez jutnak, és nem kell félig ébren aludniuk), illetve a félelem mindannak az elillanásától, ami emberivé tesz minket (SPOILER HARAPÁS Andrea - Laurie Holden is pont ezért engedi el nehezen a húgát).

the-walking-dead.jpg

A mélyebbről jövő félelmek tárgyalásával eljutottunk a film igazi mozgatójához. Ugyanis a zombik sokszor csak a fenyegetettség érzés szintjén vannak jelen. A hangsúly a Rick. G-t befogadó kis közösség tagjain van (az első évad végéig még az sem biztos, hogy az egész emberiségre kiterjedt a fertőzés): korábbi életük kétségbe esett átmenekítésére irányuló törekvéseiken, az apokalipszis jellemükre gyakorolt hatásán  és az új körülményeknek megfelelően erőviszonyok kialakulásán. Az első évad még csak ízelítőt ad a felszín alatti konfliktusokból (SPOILER HARAPÁS mivel, bár ezt szerintem mi is sejthettük, az évad közepéig még azt sem tudjuk, hogy kik maradnak benne a sorozatban hosszabb időre). Szóval jól tárazzunk be és jöhet a második évad...

poetry-in-motion-the-walking-dead-season-1-L-_tMUWQ.jpeg

5/5

(HGD)

Címkék: sorozat horror pilot 5/5 the walking dead

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr926888163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása