20. TITANIC FILMFESZTIVÁL

sal_poster_clean.jpg

Kritika: ismeritek az érzést, amikor az embert magával ragadják a történés. Pontosan ez történik velünk  Óskar Thór Axelsson Éjsötét játszma című krimijében: a főszereplővel Stebbivel (Thor Kristjansson), aki szemtelenül gyorsan válik viselkedés zavaros fiatalból a millenium környékén szerveződő izlandi drog maffia egyik kis menőjévé. Nagyjából rá is világít, hogy miért szerethető film. 

blacks_game_press.jpg

A "zöld sziget" bennem mindig egy olyan helyként élt, ahol kis túlzással mindenki ismer mindenkit. Stebbi is egy hajdani gimnazista baráton (Tóti -Jóhannes Haukur Jóhannesson) kerül be a "buliba". Így az egész bűnszervezetnek van egy amatőr hangulata (mintha a kondi teremben a srácok beszélnének össze, hogy akkor most bankot fogunk rabolni feelingje -itt csak finoman utalnék a téma életképességére a most sláger Pain & Gain filmmel), amihez jön egy nagyszerű képi világ (azzal a fantasztikus színekkel a szobában, amikor film elején, amikor Sebbinek fel kell túrnia egy lakást, hogy megtalálja a "belépőjét" a bizniszbe, vagy a bankrablós jelenet ördögien jó vágása): mégis az egész brutálisan kegyetlen (kerestem a filmmel kapcsolatban Nicolas Windig Refn nevét, mivel nagyon erősen viseli az ő kéznyomát, végül kiderült, hogy executive producerként valóban közreműködött).

sal.jpg

Sebbi nézőpontján keresztül belekerülni az éppen szerveződő maffiába, olyan mint a videó játékot játszó, recskázó kamasz létből való felnövés, csak itt a végén s*ggbe kúrják az embert: mialatt Sebbi "pimaszsága" miatt én meg azon gondolkodom, hogy mi az amit még meg tud úszni a fiú anélkül, hogy valaki egy kés állítana bele és hagyná elvérezni (így lenyel bármilyen jelenetet a film: a magyar "krimikre" emlékeztető tesztoszteronos erőfitogtatástól, a kokain késhegyről való felszívásán át a pornó filmekbe illő szex jelenetekig, orgiáig mind a "rocksztár" életmód részei). Bruno (Damon Younger) pont ezért válik olyan ellenszenvessé, mert a maga pszichopata módján nem enged Sebbi "kis fiús" bájának: így az ominózus erőszakolás rész a film végéig tartó feszültséget teremt, amely majd csak a kapitális betűs "FUCK YOUUU" részben fog csattani egy hatalmasat. 

tumblr_mf74es4x411qj7ce9o1_500.jpg

Írta: Holp Gábor Dávid

osztályzás: 5/5

Címkék: krimi dráma 5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr295305582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása