The walking dead -3. évad (2012)

 2014.11.21. 17:14

THE-WALKING-DEAD-Season-3-key-art-horizontal.jpgA harmadik évad a korábbiaktól eltérően sokkal komorabban indít. A kezdő jelenetében Rick G. (Andrew Lincoln) és a többiek épp egy házat fosztanak ki (az egészet nyomasztóvá teszi, hogy szinte egyetlen hang sem hagyja el közben a szereplők torkát). A csapat utolsó menedék gyanánt egy börtönbe fészkeli be magát, ahol a falak most a zombikat tartják kívül (a funkciók felcserélődése számomra tagadhatatlan posztapokaliptikus elem). Nekem a földi szenvedés keresztény fogalmának egy furcsa átértelmezése ötlik be az egészről: még pedig nem azért válik pokollá a földi életük, mert egy boldogabb mennyországba jutás lehetősége lebeg a szereplők előtt, hanem mert (a 2. évad fináléja óta) tudják, hogy a létezésük a "lelkük" pusztulásával járó zombi létben folytatódik halálukat követően. Így válnak nyomasztó módon a "földi" szenvedés meghosszabbításává mindennapjaik, melyek megélésével csak elodázzák a nyomasztó zombivá válást.

the-walking-dead-season-3-part-2-prison.jpg

Mialatt nem messze tőlük (párhuzamként) Woodbury súlyos titkot rejtő városkája virágzik (látszólag). A várost a magát Kormányzónak nevező pszichopata (David Morrissey) irányítja. Hatalmának a kulcsa az, hogy ebben a világban az egyén csoportból való kirekesztettsége felér egy halálos ítélettel; a közösség pedig biztonság kedvéért nagyon sok mindenről hajlandó lemondani egy közösség. Közhely, de egy közösségben, amely szuverén tagokból áll, sokkal nagyobb esélye van a túlélésre.

the-walking-dead-season-3-1.jpgEgy év telt el a zombi vész kitörése óta. Már minden előbújt az emberekből, aminek elő kellett. Ami miatt olyan "élvezhető" új karakterek kerültek a showba, mint Michonne (Danai Gurira), aki a két megcsonkított zombi hordárral és a szamuráj karddal, mintha csak egy képregényből lépett volna ki, a fél szemét elvesztő Kormányzó, illetve régi ismerősként Merle D. (Michael Rooker) is előkerül. 

TheGovernor-Penny1.jpgA második évadról szóló posztomban már írtam arról, hogy a sorozat a zombi és emberi lét közötti kapcsolatot vizsgálja. Miután a második évad végére kiderül, hogy a halált követően bárki könnyedén zombivá válhat a harmadik évadra valóságos szellemidézéssel próbálkozik a sorozat (a Kormányzó lánya a horror filmek gyermek szereplőit juttatja eszembe, Roberts Milton - Dallas Roberts - kísérlete a médiumok áltudománya). Összességében hozta a formát ez az évad is, bár kicsit már nyomasztó hallgatni 3 évad után a zombi hörgéseket...

5/4

(HGD)

Címkék: sorozat horror misztikus the walking dead 5/4

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr746907619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása