the-queens-gambit-review-netflix-tv-series.jpg

A Netflix korunk sorozat gyárosa. Rengeteg jó produkció indult el onnan, vagy került oda. A csatornáról ismert még, hogy elég erősen bele áll a filmkocka emancipációjáért zajló küzdelmekbe. Persze, ami nem is baj addig, amíg nem sérti a mondani való integrítását. Alíz sakkországban története azonban a pilot alapján egy önmagában is értékkel bíró darab...

A fiúk sakkoznak...

960x0_1.jpg

Majd hogy nem oda biggyeszthetjük a 70-es években még azt is az állításhoz, hogy csak a szovjet fiúk sakkoznak (a keleti blokk nyomasztó erőfölényéből tragikus világítótoronyként emelkedik ki Robert "Bobby" Fischer, 1972-1975 közötti amerikai sakk világbajnok). A sakk a maga 64 mezőjével egy olyan csatatér, amely végül csak azt jutalmazza, hogy mely fél királya marad talpon. A köztudat a sakkjátékot, mint az egyének és a társadalmak szellemi teljesítménye közötti objektív mérőeszközt fogajda el. Épp emiatt a nők számára sokáig egy távolról csodált tünemény volt (amit kitakart a sakkasztal köré csődülő férfiak tömege). A sportágban a mai napig nem kiegyenlített a női és férfi élmezőny. Az év során lehetőségem volt részt venni egy beszélgetésen Polgár Judittal, aki a sakk emancipációjáért ténykedik. Olyan érdekes kérdést járt körül a beszélgetés, hogy vajona két nem egymástól való külön játszatása tartja-e fent mesterségesen a közöttük lévő különbséget (a 22-es csapdája, hogy a világ legjobb női játékosai olyan tetemes hátrányt halmoztak fel, hogy most összeengedni a két nemet életveszélyes mutatvány lenne)? Női sakkjátékos képes lehet-e hasonló szellemi teljesítményre? 

Alíz csodaországban... 

6_rd83s_1000x562.jpeg

Tíz perc elegendő ahhoz, hogy rájöjjek a történet valóban a "csak a fiúk sakkoznak" állítás megsemmisítésére született. De közben maga is értéket teremt. A cselekmény elegánsan tekergözik körül Alíz csodaországban (nem is annyira az eredeti mese, hanem Guillermo del Toro-féle Faun labirintusa átirata a pontosabb forrása az árvaházból, a gyermek és felnőtt karakterek közötti dinamikából kiindulva) történet körül. A mu Alízunk (aki valójában Beth) esetében maga a sakkjáték lesz a fehér nyúl (és a zárt csodás világ is), amit a sakk természete teremt meg. A világverő játékossá válás egy fájdalmas folyamat - olvasható ilyen vagy olyan formában minden játékos életrajzában. A sakk az egyéntől megköveteli annak zárt világba való alámerülést. Gerry Kaszparov például arról számolt be, hogy számára "megkönnyítette" a világbajnokká válást, hogy egy olyan közegben nőtt fel, ahol közel távol csak egy sakktábla volt elérhető. SPOILER - Beth "szerencsés" alkat ebből a szempontból, mert az árvaházban őt körül vevő ingerhiány, a kiszolgáltatottság mind, mind keltetői tehetségének - SPOILER.

A kiszámított lépések világa...

cornell-university-book-in-the-queens-gambit-episode-1-openings-2020.jpg

A  sakk partit (jobb esetben) ketten játsszák. Maga a játsszma kivülről nézve talán eseménytelen, mert amennyiben a két fél megközelítőleg egyenlő játékerőt képvisel, akkor egymásnak feszülnek. Ne tévesszen meg minket a felhajtás, mert az csak mechanikus végre hajtása a gondos felkészülésnek. Makacsul tartja magát, hogy a jó játékosok fejben sakkoznak (az ellenfél lépéseit felkészüléskor vízionálják, vagy épp játszmáikat utólag elemzik), ami észrevétlenül odavezet, hogy azon kapják magukat, hogy egyszerre a fekete és fehér figurákat is az ő kezük vezeti. SPOILER - Beth bír e csodás képességgel, ami tragédiája forrása is lesz. A történet mégcsak lassan elindul azon az úton, amit a labilis matematikus anya kijelöl. Csak felerősítik a lányban a gyógyszerek azt, ami a mélyen kezdettől fogva ott van benne. De mi érezzük már, hogy itt nagy baj készül.- SPOILER. A sakkjáték gonosz szeszélye, hogy mi magunk sem tudjuk eldönteni, hogy a diagnózis elmezavar, vagy a zsenialítás olyan foka, amelyre más játékosok, a napi hosszú órás gyakorlásaikból néhány perces szünetet tartva, csak áhítanak.

A vezér neme... 

the-queens-gambit-s01e01-72d9c89496a0920d12cea4947b68df48-full.jpg

A vezér, más néven a királynő a legnagyobb értékű figura a táblán, kiterjedt mozgástérrel,végzetes lépés kombinációkat hajt végre. Beth épp egy ilyen női karakter, csak még ő maga se döbbent rá. Egyenlőre a külvilágtól elzárják az árvaház falai, amely közegben a (tudatalatti) lázadás formája számára a férfiak sportja iránti vonzalom. A pilot finoman csempészi be a szexualítás kérdését. A néző is csak érzi, hogy a lány életében (csalódásoktól övezve) később mennyire meghatározó szerepet fog játszani (amit a környezete talán betegesnek fog megítélni), Beth legnagyobb "áldozata" (bár nem tudom, hogy annak fogja megítélni), hogy a férfiak játékát, azok játékszabálya szerint kell, hogy játssza. SPOILER - A pilot gimnáziumi szimultán jelenete egy csoportos erőszaktételként hat -SPOILER.  

Várom a következő lépést...

HGD -5/5

Címkék: sorozat pilot dráma 5/5 The Queens Gambit sakk blog

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr4416259078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása