insidious_ver6_xlg.jpg

A horror műfajától régóta óckodok, így nehéz helyzetbe hoztam magam azzal a döntésemmel, hogy elindítok egy hagyományt: minden év Halloween napján megnézek egy horror filmet. De túl azon a szándékomon, hogy feldobom a most újra induló blogot, az elhatározásom mellett az is érv volt, hogy "rákényszerítsem" magam a műfaj néhány arra érdemesebb filmjének megnézésére.

bat1.png

2014. október 31-én James Wan Insidious-ára esett a választás végül. És bevallom jó döntés volt. Nem kellett megnéznem, hogyan vágják le valakinek a fejét baltával, vagy hogyan lakmároznak belőle a zombivá változott szomszédai. Egy régi vágású megszállós-kísértet horrort kaptam helyette. "Régi vágásúnak" tartom, mert Az ördögüző Reganjának (Linda Blair) alakjának nem a kelésektől hemzsegő arcú, leegyszerűsített hasonmásával ijesztgeti a nézőt. Nem különb szerintem ebből a szempontból a Parajelenségek (2007) (mechanizmusa) sem az Insidious és vele rokon filmekhez (lásd. Az ördögűző, Ragyogás) mérten.

Insidious_Chapter_2_37894.jpg

MIVEL A VÁLASZTÓ VONAL AZ, hogy a kísértésnek inside, vagyis belőlünk kell származnia (amire a magyar cím is utal).  A TÉTNEK a lekünk kell, hogy legyen (manapság a lélek fogalmának a háttérbe szorulásával a kísértet-filmek is inkább a fizikai fenyegetettségre építenek). Ebből kiindulva igazi fricska, amikor a Parajelenségekre emlékeztető beköltözős jelenetek után Elise Rainer (Lin Shaye) kimondja, hogy a régi házból nem egy tárgy vonzotta át a démoni lényt, hanem az az üres test, ami itt a Sejtre emlékeztető testen kívül rekedés eredménye. Erre a belső megkísértettségre reflektál az, ahogy az apának a "távolba" lépve egy házba kell a fiáért mennie. A fiú megkísértése is a családra gyakorolt hatásában nyer értelmet. 

bat2.png

Nekem nagyon tetszettek a burleszkbe hajló jelenetek (Elisa két segítőinek ügyködései, a rendhagyó, gázállarcos szeánsz). Ahogy a "távolt" a rendező elképzeli, számomra a két világ között rekedt létezés köd fátyollal jótékonyan elfedett értelmetlenségének tökéletes megfogalmazása. A maradék időt pedig kitöltik a kikerülhetetlen műfaji klisék (padlás jelenet, a baba szoba, vagy épp a végső csavar). Szóval borzongásra fel, tessék megnézni! :)

5/5

(HGD)

Címkék: kritika horror halloween thriller 5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr596852887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása