Leviatán (Leviathan, 2014)

 2015.03.10. 23:04

leviathan-poster.jpgKolja (Aleksey Serebryakov), második felesége, Lilja (Elena Lyadova) és a férfi első házasságából született fia, Roman (Sergey Pokhodaev) egy álmos, északi oroszországi kikötő városkában élnek. A férfi szembeötlő szépségű feleségével a generációkon keresztül a családja tulajdonában lévő halászházikóban lakik. Kolja autókat szerel. A maguk módján teremtettek egy [látszólag] idilli környezetet. De békéjüket a korrupt polgármester (Roman Madyanov) az a szándéka, hogy megszerezze magának a férfi házát. De Kolya segítséget kap egykori katonatársától, a Moszkvában ügyvédként tevékenykedő Dimitríjtől Seleznev (Vladimir Vdovichenkov). 

A történet Moszkvától [a civilizációtól] távol, a varázslatos szépségű észak orosz tengerparton játszódik. Ami már-már Andrej Tarkovszkij Áldozathozataljának táját idézi. De a maestrót juttatja eszembe az is, hogy már a film elejétől jelen van Kolja családjában a bomlás [előjelei]. A férfit körülvevő könyörtelenül szép természeten kívül [ami nem nyújt a szereplők számára valódi menedéket] minden [ő maga is] rohad. Kolja Jóbhoz hasonló mód vakságában a sorsot hívja ki maga ellen, hogy végül enyészetre ítélve a 'leviatán' [Thomas Hobbes és a hozzá hasonló társadalmi szerződésről prédikálókat kigúnyoló tekeredő patriarchális államvezetés] gyomrában végezze. De a hajthatatlan próféta története képes csupán szemléltetni a kisember küzdelmét. Ami lehet, hogy megmosolyogtató [mint a Coen testvérek komoly emberének (Michael Stuhlbarg) vergődése családja összetartásáért], de mégis csodálatra méltó, mert [tudattalanul] felvállalja a pusztába kiáltó szerepét [bár körülbelül annyi eredménnyel is jár].

leviathan-main-review.jpgKolja tusája már a kezdetétől előrevetíti annak bukását. A férfi Orosz honban szentségtörésnek felérő hatalommal való dacolása csupán bukással és totális megsemmisüléssel járhat. Kolja egyértelmű módon kudarcot vall, mert nem kerül közelebb a történet végére a céljához (a (sőt vádlóból vádlott lesz). A főhős csődje családjának tragikus széthullása, barátainak árulása után válik teljessé. De a film ezt legkevésbé sem tragikus pátosszal mutatja be: Kolja felesége házasságtörésére adott zsigeri válasza, és barátai hűtlensége, akik vagy csupán a körülményeket akarják túlélni [Vlagyim (Roman Madyanov) és felesége], vagy engednek [testi]vágyaiknak [Dimitríj]. Dimitríj is barátjához hasonlóképp bukik el. De az ő bukása látványosabb, mert ő képes egyedül  hathatós módon fellépni a korrupt államhatalommal [képviselőjével] szemben. Amíg az autószerelő és barátai csak hajdani politikusok képmásaira lövöldöznek...

f1e2a4e9-7a52-4492-89df-2d216d248bea.jpgÖsszességében a témájában [számomra] már rég óta várt film, ami remekül ragadja meg azt az orosz társadalmi réteget, amelyről szólni akar. Nyilvánvaló, hogy hagyhatjuk figyelmen kívül az adott politikai légkörtől (nem véletlen, hogy rengeteg amerikai újság emlékezett meg kiválóságáról). De az elismeréseket egytől egyig kiérdemelte... 

Kövess minket facebookon!

5/5

(HGD)

Címkék: kritika film dráma 5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr397255309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása