fb_share.jpgA 9/11-ei terrortámadás az amerikai történelem meghatározó momentuma. Amely az arab térségben egy [a hajdani préri nyugati részéhez hasonló] "határvidéket" hozott létre. Újra definiálta a hőst, hazafit [miközben nézősorokat töltött meg]...

de a utánpótlása nem változott semmit: ugyanúgy a virginiai, georgiai, texasi westernhősök leszármazottaiból toboroznak. Chris Kyle (Bradley Cooper) apja juhászkutyáknak nevezte magukat, akiknek a kötelessége a nyáj [az átlag amerikai polgár] védelme. Ők azok, akik "otthonosan mozognak" a frontvonalon dzsipeken járőrözve, házakat átkutatva, bombákat hatástalanítva és háztetőkről célkeresztbe fogva a gyanús személyeket. A fegyverforgató elődjeikhez hasonlóan [hónapokra, vagy akár évekre] hátrahagyják a családot, hogy elbánjanak a "rossz fiúkkal". Amíg a politika szintjén beszélhetünk téglákról, szakértőkről, ismeretlen helyeken működő börtönökben berendezett kihallgató szobákról. A tengerészgyalogosoknak nap, mint nap [akár egy pisztoly párbaj során] rövid idő alatt döntenek életről és halálról. Persze Fallujahban már nehéz magukat tartani ehhez a fekete és fehér szabályhoz...

o-american-sniper-facebook.jpgKülönösképp áll ez Chrisre, aki mesterlövészként a bevetések nagy részét fekvő pozícióban tölti biztosítva a terepet. Bár ő maga még így sem elégedett azzal a kockázattal, amit vállal [egy ízben társaihoz csatlakozik a házak átkutatássakkor], mégis négy turnus alatt leszedett 160 célponttal az egysége [de valószínűleg az amerikai hadsereg] legeredményesebb tagja. De [amit nehéz elfogadnia, hogy] ő sem tud minden katonát épségben hazahozni. 

Clint Eastwood rendezés a tökéletes ember a tökéletes szerepre is lehetett volna. Aki tudna hitelesen [!] mesélni róla, hogyan hat a gyilkolás a fegyvert elsütőre [a Nincs bocsánat kétértelmű címében benne van az is, hogy az Eastwood játszotta William Bill Munny se számíthat megnyugvásra], és aki képes bemutatni tűzvonalból [és hátországból] egy csatát mindkét oldalról (A dicsőség zászlaja/Levelek Ivo Dzsimáról)

actor-bradley-cooper-shown-as-chris-kyle-in-a-movie-trailer-for-american-sniper-screenshot1-800x430.jpgMost sem arról beszélek, hogy dühösen kellene visszakövetelni a mozi jegyek árát! Az operatőri munka együtt él a cselekménnyel [nagyon üt, amikor a kép Chris célkeresztjének nézetére vált: nesztek itt a lehetőség, hogy átéljétek, amit én...]. Bradley Cooper még nem volt ilyen. A színészi játéka "elbírja", hogy A bombák földjén Jeremy Rennerjéhez hasonlóan ennyire kisajátítja a kamerát. A harctéri jelenetek is megállják [magukban] a helyüket. DE a rendező sajnos [a különösen a Levelekhez képest] nem bonyolódik bele a fallujahi díszletbe. Már-már mérföldekről lerí, hogy kik az iraki rossz fiúkMustafa (Sammy Sheik) is csupán egy gyenge rendezői önreflexió marad. De ha Chris számára [és nekünk] még sem lenne magától értetődő a helyzet, akkor is kikandikál egy gépfegyver, vagy gránát [ami meggyőz arról, hogy jól döntött]. 

american-sniper-4.pngEastwoodot puritán stílusa biztosan vezeti a kezét a rövid házastársi epizódoknál. De [a rendező számára] a frontról való hazatéréssel a történet majd hogy nem véget is ér. A film a proszttraumatikus stressz szindrómához kénytelen nyúl [Chris haláláról csupán a temetése bevágásából szerzünk tudomást]. 

Összességében Eastwoodot túlságosan elviszi az, ahogy ő akarja látni az irakban harcoló amerikai katonákat: kikezdhetetlen hősöknek...

Kövess minket facebookon!

5/3

(HGD)

Címkék: kritika film akció dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr757193111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása