Idehaza bizonyára sokan, akiknek pedig nagyon is igényt tarthatna az érdeklődésére, még nem találkozott azzal a két sorozattal, amelyekbe ma este kezdtem (az egyikbe pedig egyenesen ma este szerettem) bele. 

Nyugalom: egyik sem világmegváltó darab, de egyelőre mindkettő kedvelheőnek, szórakoztatónak és határozottan élvezetesnek tűnik. 

bscap0001_14.jpg

A Mozart in the Jungle dzsungele nem az afrikai vagy ázsiai, hanem éppenséggel a "nagy almáé". NY sokféle kulturális impulzus és életforma izgalmas találkozásának színhelye, s épp ezért megvan a maga klasszikus arca is, ami talán kevésbé ismert, de ez a széria megtisztelően érdemesíti nézőjét a felfedezésére. Rengeteg komolyzenével, finom humorral, galantériával, ötlettel, pazarul megírt párbeszédekkel és decens szexjelenetekkel mesélve a világ egyik legjelentősebb zenei kollektívájának életéről. 

bscap0022_5.jpg

Az Agent Carter szintén egyfajta klasszikus karakterű anyag - a '40-es években játszódik, egészen pontosan nem sokkal második világháború után, és főhőse a nemrég elhunyt Amerika Kapitány szívszerelme, aki most a Strategic Scientific Reserve nevű nagyon titkos szervezenél dolgozik és éli a kémnők nem éppen átlagos életét. Sztori és karakterépítgetésben nem sok újat ad az AC, de hangulatban és atmoszférában nagyon is sikerült eltalálnia a korszakot, a könnyed bájáról nem is beszélve. 

Klasszikus zene... yeah! - Mozart in the Jungle 1x01

bscap0000_17.jpg

Talán még nem mondtam nektek, de az a helyzet, hogy én tényleg eléggé szeretem a klasszikus zenét. Sőt, sokakkal együtt vallom, hogy semmi sem élesíti jobban a figyelmet munka közben, mint valami kellemes barokk melódia, és nem is lehet ütemesebben semmire zöldséget vágni, mint egy borongós, romantika korabeli szimfónia pergő dallamára. Most, miközben ezt a posztot írom, is komolyzenét hallgatok. Ebben a pillanatban éppen ezt a muzsikát itt

Most mondjátok, hogy nem kellemes! Lelazít, kikapcsol, gyönyörködtet.  

bscap0002_14.jpg

A magam részéről persze nem az ének- vagy szolfézsóráknak, de még csak nem is a zongora iránti rajongásomnak köszönhetem ezt az érdeklődést, csak pár éve egyszerűen bekattant nálam valami, és azóta is vannak olyan, akár egy-két hónapos időszakok az életemben, amikor szinte csak klasszikusokat hallgatok, mindig ráfüggve egy-egy stílusra, vagy egy-egy adott ország zenéjére. 

bscap0003_13.jpg

Azt hiszem, jól ráéreztek az Amazonnál, hogy mikor mutassák be a MitJ-t - hisz jelenleg is egy ilyen periódusomat élem! 

bscap0004_14.jpg

És mondhatom bátran: egyelőre már csak ezért is el vagyok bűvölve. De nem csak a kellemes dallamok miatt, amik csakúgy sorjáznak az amúgy sem padlón lévő hangulat megdobása végett. Hanem mert nagyon szépen kontextusba vannak helyezve. 

bscap0005_13.jpg

Eleve adva van a készítők impozáns névsora. A három kreátor közül ugyan Alex Timbers-ről semmit nem tudok (ez nem meglepő, hisz az imdb szerint sem csinált eddig túl sok mindent), viszont Roman Coppola és Jason Schwartzman neve óriási, aranybetűs garancia a minőségre. Előbbi (a nagy F. F. Coppola fiáról beszélünk, ugyebár!) készítette ezt a pazar atmoszférájú mozit. Scwartzie pedig, akit ebben a zseniális mozgóképben láttam először, ezzel a, sajnos csak három évadot megért szériával írta be a nevét örökre a sorozattörténetbe. 

bscap0007_14.jpg

Ilyen előzmények után már nehéz lett volna nem igent mondanom erre a 30 perces részekből építkező, műfaját tekintve comedy-nek tekinthető anyagra. De még itt volt végső adu ásznak Gael Garcia Bernal neve is, aki ugyebár számos nagyon pöpec moziban alakított már számos kiválóan pöpec karaktert felettébb pöpecül. 

bscap0008_16.jpg

GGB egyébként a New York-i filharmonikusok új karmesterét alakítja (a leköszönő dirigens urat sem kisebb színészóriás személyesíti meg, mint Malcolm McDowell!), aki friss levegőt akar hozni a régi csapatba. Ez az első rész leginkább megfogható sztorieleme. 

bscap0006_15.jpg

Az egyébként vékonyka cselekmény ugyanis nem túlságosan jelentős összetevő a sodró lendülethez és a beszippantós atmoszférához képest. No meg szerethető karakterekből sincs hiány - igaz, egyelőre egyikről sem tudunk túl sokat. A középpontban GGB mellett nagy valószínűség szerint a Lola Kirke játszotta bájos oboista hölgy fog állni, de fontos szerepet kap a pilotban a Saffron Burrows is, aki a szókimondó Cynthia személyében a vonós szekción túl a zenekarnak is fontos kohéziós tényezőjét személyesíti meg...

bscap0009_13.jpg

Borzalmasan szerethető és egyedi illatvilágú szériával állunk szemben a MitJ esetében, megbízható készítőkkel, remek színészekkel és nagyon-nagyon kellemes hangulattal. Nem tudom, milyen lesz a folytatás, de ha hozza a pilot színvonalát, én máris rajongó vagyok... 

Bíztató start - de lehetnek veszélyek! - (Marvel's) Agent Carter - 1x01

bscap0023_5.jpg

Az elmúlt cirka egy-két évben rendesen felfutott a szuperhősös sorozatok piaca. A CW-s Arrow univerzuma egy új spinoffal, a Flash-sel bővült, míg az ABC elkezdte sugározni a Marvel's Agents of the S.H.I.E.L.D.-et, a FOX pedig kirukkolt a Gotham-mel (és akkor még a Netflix által áprlisra ígért Daredevilről nem is beszéltem). Ez utóbbiról mi is írtunk, mégpedig igen dícsérő hangú kritikát. A többiről nem - de személyes tapasztalatunk, vagy bizonyos mértékadó körök véleménye alapján nagyon úgy tűnik, nem vesztettünk sokat ezen produktumok kihagyásával.  

bscap0010_13.jpg

Ugyanígy eme mértékadó körök, s most már a saját tapasztalatom alapján is állíthatom visznt az ABC második számú, vadonás új Marveles projectjéről (amely az első idén startolt sorozat lesz a terítékünkön), hogy egy misét mindenképpen megér. Mármint a (dupla)pilotja. (Többet ugyanis egyelőre nem láthattunk belőle).

bscap0011_14.jpg

Legfőbb jellemzője, hogy habkönnyű, akárcsak a MitJ - igaz, annyira nem invenciózus és nagyratörő. 

bscap0012_13.jpg

Viszont az is tény, hogy itt az atmoszféra mellett a történet kidolgzottsága is nyomós érv lehet  a bepróbálás mellett. Ráadásul talán némi karakterépítgetésre is számíthatunk a jövőben. Bár nagyon meglepő fordulatokat ebből az irányból nem remélek. 

bscap0014_13.jpg

Ja igen, a sztori: 1946-ban vagyunk. Carter ügynök a fentebb már emlegetett SSR-nél dolgozik (a főnökét Boardwalk Empire-ös kedvencünk, Shea Whigham alakítja) és próbálja elfelejteni Amerika Kapitányt, akivel kapcsolatban természetesen felbukkan néhány korábbi flashback a 2011-es moziból, ahol szintén Hayley Attwell alakította a mostani címszereplőt - hiszen ez már nem a kilencvenes vagy a kétezres évek időszaka, amikor még nem lehetett leszerződtetni egy Wesley Snipes-ot (se!) egy Penge-sorozathoz. Szóval a filmek kedvelőinek bizonyára megrázó pillanatokat jelentettek ezek a flash-ek - én őszintén szólva tök jól meg lettem volna nélkülük is (sőt, annyit azért finoman megjegyeznék, hogy nem Amerika Kapitány a kedvenc karakterem a Marvel-univerzumból!)

bscap0021_6.jpg

A pilot történetéhez mindenesetre vajmi sokat nem tettek hozzá, hiszen a széria alaptémája az lesz majd, hogy az ifjú Howard Starkot (Dominic Cooper), Tony apukáját, kihúzzák a csúnya slamaszikából, amibe amiatt keveredett, mivel, hogy távollétében megfúrták a széfjét, amelybe veszélyes találmányait rejtette el a kíváncsi szemek és az ártó tekintetek elől. HS-t ráadásul hazaárulás vádjába is keverték, ami alól, gondolom, majd szintén tisztázni kell a jó öreg burzsujt (aki ekkor még nem is annyira öreg ugyebár). A harc során Peggy Carternek akad majd egy titokzatos segítője is, Jarvis, Howard sofőrje személyében, akit James D'Arcy alakít, egyelőre nem túl izgalmasan - és jópár ellensége, közülük a legfőbb gyaníthatóan a Leviathan név örve alatt futó titkos társaság/világuralomra törő kollektíva/volt nácikból szerveződött pressure group/vagy ki tudja, miféle szerveződés lehet majd. 

bscap0020_6.jpg

Szerencsére a karakterek hiányát vagy egysíkuságát remekül ellensúlyozza a történet és az atmoszféra kettőse. Talán ezek alkalmasak lehetnek arra, hogy hosszabb távon is elvigyék a vállukon a sorozatot, mert, ha úgy maradnak majd a dolgok továbbra is, mint a pilotban, akkor fenn áll az ellaposodás és elszokványosodás veszélye. Akkor pedig haladéktalanul lesújtana a kasza... 

bscap0019_7.jpg

És, azt sajnálnám, mert ebben a kezdeményezésben bizony jóval több van egy sima kaszánál...  

bscap0013_13.jpg

Igen, James Frain, például... 

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr67060013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása