bbktvew.pngA sebész pilotjának legnagyobb tanulsága, hogy a műtőasztalon felvágva mindannyian egyformák vagyunk: belek és egyéb szervek kusza rendszeréből állunk. De az operálóból kilépve elvéreznénk az 1900-as évek eleji New Yorkban a fenti felfogással... A Nagy Almát a TBC-n, tifuszon kívül nyerészkedés és érzéketlenség legalább annyira rohasztják. 

knick2.jpegAz artikulálódó egészségügyi szabályzások folytán kórházaknak fejpénz jár a szegény ördögökért. A mentőseiket csupán az érdekli, hogy a betegek felvételükig ne dobják fel a lábukat. Az orvosaik már azzal kiegyeznének, ha nem véreznek el betegek a műtét alatt. A Jacob Speight egészségügyi felügyelőnek (David Fierro) csupán újabb plusz bevételszerzési lehetőséget kínál az előírások megsértése feletti szemhunyás: mialatt fontosságát épp azzal hangsúlyozza, hogy lakónegyedeket nyel el a TBC. A hullákért, pedig komoly összegeket kérnek orvosi gyakorló eszközként. A fennálló körülmények között az emberi test annak életében is, halálában is csupán nyerészkedés célját szolgálja...

review--the-knick-is-bloody-good-entertainment1.pngA Knickerbocker Hospital csak a kora cinizmusát hűen visszaadó közeg, ahol elfogadott a rasszizmus és női szereplők kimondatlanul is másodhegedűsök.

knick2.jpgA véres show "főszereplői" a sebészek, akikre az a nem kicsiny feladat hárul, hogy tudománnyá tegyék a gyermekcipőben járó anatómiát, a mészárszéki miliőt végképp száműzzék a műtőből. A rájuk nehezedő teher túlmutat a műtőasztalon maguk után hagyott halottak iránt érzett felelősségen; legalább annyira szól arról is, hogy hatalmas egójukon esett csorbát hogyan tudják elviselni valahányszor kudarcot vallanak. A pilot első felében a fejébe golyót repítő Dr. J.M. Christiansen főorvos (Matt Fewer) is ennek a elméleti ismereteket gyakorlattal megfeleltető "állóháborúnak" esik áldozatául.

the-knick_70814_1.jpgChristiansen (M.F.) öngyilkossága különösképp megrázó helyettese, Dr. John W. Tackery (Clive Owen) számára: nem csupán idős barátja szakmai útmutatását veszíti el, de láthatja hogyan vall kudarcot Christiansen (M.F.) számára a túlélés egyetlen lehetséges módjáról (kokainnal él) adott tanácsa. Az önteltnek ható halottas beszéde ilyen értelemben hittétel a mentora halálát okozó veszedelmes metódus mellett, aminek megfelelően alakítja ő is életét: hajszolja az újabb és újabb addig nem hitt eredményeket. Akaratlanul is a jövő fele kacsingat. 

knick.jpgA korát meghaladó elképzeléseiben osztozik csupán a sorozat elején Dr. Algernon Edwards-szal (André Holland). A Knick első fekete orvosa már létével a kora társadalmi viszonyainak meghaladása, így hamar céltáblájává válik környezetének (különösképp a túlértékelt Dr. Everett Gallingernek/ Eric Johnson). Kettejük kérlelhetetlen személyiségéből fakadó jövőbe mutató felfedezései teszik igazán izgalmassá a korábrázolást.

the_knick.pngA műtéti bemetszéseket híven lekövető lassú snittek, a futurisztikus szintetizátor zene, a kézi kamerás felvételek és szűrők jó megválasztása révén a sorozat eszközeiben is túlmutat a televízióban futó hasonló szériákon. 10 + 1-dikként mindenképp helye lesz majd János barátom év újoncait felvonultató listáján.

5/5

(HGD)

Címkék: pilot dráma történelmi 5/5 the knick

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr257013293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása