sm_2025366_01_201212240223418965.jpgIdén Karácsonykor a Ki vagy Doki? hatodik évadjának évadnyitójához nyúlok vissza. Itt hagytam körülbelül félbe évekkel korábban a sorozatot. Ha ismeritek a szériát, akkor tudhatjátok, hogy minden évadot egy rendhagyó karácsonyi résszel nyitnak. 2010-ben Charles Dickens Karácsonyi éneke került az "ünnepi terítékre" (hogy Dickens "világa" mennyire jó anyag példázza a sorozat a The Unquit Dead című epizódja). Szeretnék néhány gondolatot megejteni a résszel kapcsolatban.

A sorozat a történetet bátran a nehezebbik végén fogja meg: ezúttal nem repíti vissza szereplőit a Dickens korába (ahogy a fennemlített epizódnál tette). Ehelyett egy egész bolygóra vetíti ki Scrooge lelkületét (itt nevezzük Kazran Sardicknek/Michael Gambon a mogorva öregembert) a családi öröksége részét képző légkört befolyásoló berendezés segítségével. Így válik a gyűlölködésével leginkább csak magának ártó bankárból, a lezuhanó űrhajó 4003 embere és egy egész bolygó élete felett döntő előljáróvá. Az ő láncának a szemeit nem a megspórolt garasok, hanem a pincében hibernált emberek "növelik". Ő maga mondja ki, hogy a nemtörődömségből (az ember lelkét megnyomorító két rossz közül a nagyobbik) hagyja a 4003 embert meghalni. Scrooge (most gondoljunk akár a Patrick Stewartos változatra) nemtörődömsége is inkább a kapzsiságából eredt. De itt sajnos el is éget a csillagszoró...

doctorwho600.jpgDoktor/Matt Smith kínálta gyógymód nagyon félre vezet minket: szellemidézés helyett ezúttal az időutazásnak jut a főszerep. Ami az epizód legnagyobb hibája is: az eredeti történet élet adó személyiségbeli pálfordulás elmarad, helyette a Doktor/M.S. egy érzelgős szerelem emlék implantátumaival ő maga formálja át "Scroogejának" személyiségét (a disney hercegnőre hajazó Abigail/Katherine Jenkins ráadásul tovább ront az összképen). 

Összességében imponáló bátorsággal nyúl a sorozat a híres történethez. Matt Smith tolmácsolásában a Doktor olyan akár Pán Péter, Michael Gambon játéka egy nagyobb költségvetésű kosztümös filmben is dicsőségére válna. A befejezés olyan, amilyen: egész estés filmek is "megélnek" ilyen végszavakból...

5/4

(HGD)

 

Címkék: karacsony vígjáték 5/4 sciencefiction

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr417011763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása