home-alone-home-alone-31423371-1876-1027.jpg

Kicsit hatásvadásznak tűnhet, de az idei karácsonyra a Reszkessetek betörők a televíziós sugárzásával percre pontos élménybeszámolókkal készültünk (idén az első részt a kereskedelmi csatorna december 24-én 20 óra 25 perckor, a második részt másnap 20 óra 35 perckor sugározza). Hogy ez a bugyuta filmecske hogy fonódhatott össze ennyire a magyar tévénézők számára a karácsonnyal? Arra az időre nyúlik vissza a mítosza, amikor az ünnepi vacsora után a televízió körül összegyűlt a család. A 20th century fox reflektorfényben úszó szignáljától két óra kikapcsolódást várt. A családját "elvarázsló" kisfiú magányos karácsonya pontosan az a történet, ami kellő érzelmet szólaltat meg; a Kevin McCallister/Macaulay Curkin találkozása a számára sokáig "néma", kisiklott életű "sószoróval", aki révén a nagycsaládos kisfiú megismerkedhet (a saját hibájából) karácsonyt egyedül ünneplő, magukra maradott emberekkel; Kate McCallister/Catherine O'Hara  Chris Rea Driving Home for Christmas című számát idéző haza útja a rezesbandával Karácsony napján (amikor más körülmények között bűn lenne autóba ülni). Amiért én szeretem: a karácsonyt családi terápiás foglalkozásként felfogó történet ügyesen nyúl a fekete humorba burkolt csodaváráshoz (itt megjegyzem, hogy nem az első film, ami a Karácsonyt egyfajta terápiás foglalkozásnak fogja fel, nekem rögtön bevillan vele kapcsolatban a Segítség Karácsony!).

clipboard02.jpg

0:14 felcsendül a jól ismert címdal.

0:29 Joe Pesci játszik benne? Na nekem is tud újat mondani a film. Nagyon megváltozott :) Megnéztem volna, ahogy Kevinnel/M.C. egy tollal végzett volna. Jó ez egy kicsit morbid volt.

03:51 Fárasztó. Kevin fárasztó. Agyalágyult, Szánalmas. Embesil. Takonypóc. Kis szörnyeteg, vadállat. A család fekete báránya. Nem a legeredetibb szerep. De a film a később is elnézhető módon nyúl a klisékhez. 

05:51 hallottál valaha a hólapátos hentesről

11:25 felcsillan az a bizonyos aranyfog.

12:55 Bárcsak mindnyájan eltűnnének.

15:59 A Continental Airport Expressel viszi ki a családot a repülőtérre, ami egy valós Chichago-i személyfuvarozó cég.

18:11 Kevin/M.C. Csoda New Yorkbant nézi. Ami csak úgy lehetséges, ha a film eredeti 1947-es változatát nézni. 

angels_with_filthy_souls.jpg

23:38 Feltűnik az Angels with filthy souls feliratú videó kazetta. Látta valamelyikőtök azt a filmet? Merőben kétlem, mivel csupán egy kitalált film (aki kíváncsi a Angels with even filthier souls című folytatására Kevinnel megnézheti azt a Reszkessetek második részében.

26:08 Valamit elfelejtettük? KEEEVIIIN. 

28:43 Megint egy klasszikus megy a tévében, amikor a betörők először szaglásznak Kevinék/M.C. háza körül: GrincsNem hiszek az ilyen fajta "számmisztikában", de jelképes, hogy a Csoda New Yorkban megy a tévében, amikor valóra válik Kevin/M.C. kívánsága, és How the Grincs stole Christmast nézi a tévében, amikor a Grincshez hasonlóan odasettenkednek a betörők a ház ablakja alá.

33:22 Rose hisztérika (Kate Mccalister/C.O.) a kettesen. Kopogtat át a családi válság operatív egységtől Larry a szomszéd asztalt elválasztó üvegfalon. Már tudhatjuk, hogy Kevinnek/M.C. egyedül kell szembe néznie a gazfickóknak. A helyzet akkor válik "katasztrófálissá", amikor kiderül, hogy gép sincs péntek reggel előtt.

38:48 Imádom az ilyen mindenes kis boltokat. Persze giccsesen agyon dekorálva. 

42:42 újra felcsillan az aranyfog és Kevin/M.C. felismeri Harry Limet/Joe Pesci.

44:47 Felcsendül a Rockin Christmas treet hallhatjuk, amikor este a két gazfickó Kevinék/M.C. háza fele fordul. Az I'm dreaming of a white Christmas című számnak is egy modernebb feldolgozása csendül fel később. Hmm gyerekként eléggé érett ízlésre vall. Na az ilyesmi ad többek közt egy "felnőttes" utóízt a filmnek. 

47:48 megérkezik a gyanútlan pizzafutár a Kis Nérótól. TARTSD MEG AZ APRÓT TE MOCSKOS ÁLLAAATTT!

1:08:30 Kevin összehaverkodik az öreggel (feljebb már írtam erről). 

1:16:00 Kilencet üt az óra! Itt az idő: győzelem vagy halál! No a következőkben számolni fogom, hogy hányszor koppannak a betörők. Amit a film második felében láthatunk az a súlyos testi sértés és emberölési kísérlet vicces formába bújtatása: röviden Flistones családra hajazó módon rímelgető rajzfilm figura párosnak semmi nem fájhat eléggé. Csak nem verheti szét a fejüket egy szöges léccel, mint Charles Bronson a Bosszúvágyban :)  Amúgy kölyökként bármennyire is a most következő jelenetek vártam: a film "csúcspontjai" voltak, de ekkor fogja Reszkessetek túlkapni is a dolgot.

1:16:58 tökön lövés.

1:17:25 Kevin/M.C. fejen lövi a Daniel Stern játszotta Marvot.

1:17:54 Pesci hasal. 1:18:10 Stern is hasal.

1:18:37 Sternet fejen vágja a pajszer, miután hasal.

1:18:51 Pesci újra hasal.

1:20:00 Stern kap az arcába egy vasalót.

1:20:30 én mondtam, hogy ne fogd meg a kilincset (Pesci).

1:21:13 ekkor már takartam a szememet (Stern szögbe lép).

1:21:40 Pesci feje lángol.

1:23:03 Pesciből tyúkot csinálnak.

1:23:31 pattogó karácsonyfa díszek (Stern).

1:24:08 kisautókon hasalnak

1:24:24 Sternet üti ki egy festékes dobozzal. 

1:24:30 most Pescit üti ki.

comics-formal-sweatpants-home-alone-movies-469895.jpeg

1:25:41 AJÁNDÉK JÉZUSKÁTÓL!!!

1:28:31 elvágja Kevin/M.C. a kötelet, amin a két gazfickó araszol át a faházikóba.

1:34:57 Kevin/M.C. anyja megérkezik. 

Ha úgy érzitek kellően kiművelődtetek a Reszkessetek betörők első részéből, akkor ITT van egy kvíz. 

kevin.jpg

BoLdOg KaRáCsOnYt MiNdEn KeDvEs OlVaSóNkNaK!

5/4

(HGD)

Címkék: karacsony vígjáték 5/4 élményfal

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr817007385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása