bscap0004_5.jpg

Ismét kaptunk egy traumatizáltabb TWD-epizódot.

Vigyázat: nem traumtatizálót - óriási a különbség! 

A traumatizáló heti negyven percek ugyanis általában arról szólnak, hogy mi sokkolódjunk le - a traumatizált részek viszont egy vagy több karakter küzdelmére irányítják fel a figyelmet a saját démonaikkal és múltjuk sűrű sötétjével.

bscap0007_4.jpg

Melissa McBride alakította Carolnak, az 5x06 főszereplőjének pedig aztán bőven vannak rossz szellemei.

Arról nem is beszélve, hogy erre az epizódra jó öreg Deryllel hozták össze, aki meg ugye szintén nem a nyílegyenes és töretlen életpályájáról híres. Ráadásul van ugyebár némi közös múltja Carol-lal is, ami nagyban növeli a köztük lévő kémiát...

bscap0000_7.jpg

S ha még ez sem volna elég, a rész kétharmadában ismét gyönyörködhetünk a posztapokaliptikus Atlanta epikus látványában (bár pár ilyen képsort már az 5x04 is belengetett nekünk, de az igazán izgi nagytotálok most kerültek terítékre)... 

Tudnak erős drámát írni...

 

bscap0006_4.jpg

...az íróink. Ha akarnak.

Habár legalább annyira könnyedén képesek átmenni közhely-dagonyázásba. Különösen is a második-harmadik évadra, illetve a negyedik első felére volt ez jellemző. Ugyanakkor ez utóbbi szezon nyomán vált egyértelművé az is, hogy a karakterépítgetésnek határozottan jót tesz, ha részekre szabdalják a csapatot, s így, egy-két figura interakcióin keresztül próbálnak valami hihetőt mondani a dolgok aktuális állásáról. 

bscap0002_3.jpg

Láttuk, az idei tavasszal futó epizódok esetében pontosan ez történt. 

És lám: olyannyira működött, hogy még alig történt meg a nagy reunion az 5x01-ben, máris szétszedték a brancsot az 5x03 végén.

Most ugyebár itt van nekünk Rickék és a főcsapat sztorija, akik, úgy föst még mindig a templomban dekkolnak Pacifista Pádréval. Aztán itt vannak Jenőék, akik most fogalmam sincs, mit fognak csinálni, de a Washingtonozásnak egy időre biztosan lőttek, az tutkó. És végül, itt van Carol/Deryl, illetve Beth e rész végén összekapcsolódó vonulata, amiből már fenemód hiányolom a kis szőkét - lévén az 5x04 az évad talán második legjobb negyven perce (a grand open után, of course), ő maga pedig az egyik kedvenc karakterem. 

bscap0001_5.jpg

Az új szezonban eddig történtek általam való áttekintésére nem minden ok nélkül került sor éppen itt és most - hiszen már csak két epizódunk maradt 2014-re, s utána téli álomra vonul a TWD.

Ráadásul az 5x06 egyértelműen arra szolgált, hogy felvezesse ezt a "félévadzárást". Ugyanis, nagyon úgy tűnik, hogy az 5x07-ben és 5x08-ban némi intenzívebb pörgésre számíthatunk. Vagy éppen, hogy nem - és csúnyán megvezettek minket az ütősnek szánt részvégi trailerrel

bscap0014_4.jpg

Láttunk már efféle gonoszságot nem egyszer ebben a szériában - Darabont mesteréktől minden disznóság kitelik... 

 

Továbbléphet-e Carol? 

 

bscap0008_5.jpg

Ez az eheti fő kérdésünk. 

Brutális dolgokat élt át ugyanis, és még brutálisabbakat művelt. Elég sok shitben volt része, az utóbbi időben pedig igencsak rájárt a rúd. Főleg, mikor Rick önhatalmúlag kiutasította a házból - merthogy átlépett egy bizonyos határt. Embert nem ölünk, csak zombit, hiszen csak ez különböztet meg tőlük - egyszóval: emlékeztek Rick legutolsó idealista korszakára...

bscap0010_4.jpg

Na ez a rész itt veszi fel a fonalat - s egyik nagy érdeme, hogy nagyon rövid, erős hangulatú flashback-jeiben sok mindent megmutat, amit eddig nem láthattunk. Pl. hogy mi történt Carol-lal, miután Rick elküldte, vagy, hogy hogyan égette el a fertőzötteket anno a börtönben. Ezek az erős hangulatú képsorok arra is hivatottak, hogy felidézzék bennünk: milyen kemény dolgokat is élt meg ez a karakter. 

Szinte azt mondhatnánk: többször kellett eltemetnie magát. Sőt: ahogy ő fogalmaz, a korábbi énjei egyszerűen elégtek, elhamvadtak az egyes traumák tüzében. És bár utánuk mindig jött valami más, amibe kapaszkodni lehetett - most valahogy tényleg itt a küszöbön a teljes leépülés lehetősége. 

bscap0011_4.jpg

Carolnak valami görcsoldó bizonyosságra van szüksége, mégpedig elég gyorsan... 

S mivel ez az epizód ennyire rá fókuszált, és több egyéb tényező okán is erősen elgondolkodik rajta az ember, hogy nem fog-e rövid időn belül távozni az élők sorából - azért nem ok nélkül futott át az agyamon, hogy ez a görcsoldó bizonyosság talán maga a halál lesz... 

bscap0012_4.jpg

Persze utána lehet nézni, hogy Melissa az egész évadra leszerződött-e - de azért tegye a szívére a kezét, aki az 5x06 alatt egyszer sem gondolt arra, hogy az írók talán Carol kiiktatására treníroznak ezzel a sok szolíd meghatással... 

 

Nos: a cselekmény szempontjából...

 

bscap0005_3.jpg

az epizód ugyan haladt előre (belefutottunk a fekete srácba, aki segített Bethnek megszökni, és megtaláltuk a kórházat is, ahol fogva tartják), de a karakterformálás és a már emlegetett traumatizáltságra való válaszkeresés tekintetében nem igazán volt kifutása. Inkább csak kérdésfelvetések történtek, bizonytalan önreflexiós kísérletek - és leginkább nagy hallgatások. 

Az első tizenöt percben ez kifejezetten nyomasztó volt - jómagam lényegesen feszesebbre vágtam volna az Atlantába való eljutásig araszoló szekvenciákat. Azzal együtt is, hogy értem, hogy a lassan felgyorsuló tempó éppen az 5x06 preventív jellegéből adódik, és - ha van mákszemernyi tehetségük is a srácoknak az AMC-nél - a célja, mint már írtam volt, egy darálósabb dupla-félévadzáró elegáns felvezetése. 

bscap0013_4.jpg

Ám akárhogyan is van: állati jó volt nézni McBride eszköztelen és Norman Reedus szokás szerint mormogásokból és nagy félrenézésekből építkező játékát (főleg, hogy utóbbit jónéhány rész óta nem láthattuk). Sajátos kettős az övék - talán az egyik legjobb ebben a sorozatban. S már csak miattuk is, minden apróbb hiba és viszonylagosság dacára 7,5/10-et ezen a héten is megért nekem Darabont bácsiék legújabb próbálkozása.

Csak aztán váltsa is be az ígéreteit - ne kezdjük újabb adóssághegyekkel a 2015-ös TWD-évet... 

bscap0009_4.jpg

- Szollo - 

Címkék: kritika sorozat sorozatok the walking dead

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr246911277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása