07. 18._Emmy_Hosts_01.jpg

Az Orphan Black vagy a Rectify nem sok vizet zavart (pedig a korábbiak alapján ezek is jelölést érdemeltek volna!), miközben a Mad Men meglepetésszerűen ismét tarolt…

07. 18._Emmy_Hosts_02.jpg

Mint arról már szó volt korábban,  Aaron Paul és Kate Mara helyett, a színésznő váratlan okokból történő távolmaradása miatt Neal Petrick Harris (őket mondjuk, megnézném egy filmben – furcsa páros!) ma délután, 14:40-kor bejelentette a 2013-as Emmy-jelölteket. Mivel ez a legrangosabb sorozatos elismerés, ezért, a szokott mazsolázgatós gyakorlattól eltérően következzék a teljes lista, rövid kommentárokkal.

Dráma

Game of Thrones - Mad Men - House of Cards - Breaking Bad - Downton Abbey – Homeland

07. 18._Emmy_Dráma.jpg

Számomra az egyik legnagyobb öröm, hogy a Mad Men-t a negatív jelek dacára mégis rengeteg (vagy hat-hét Emmy-re) jelölték, így nagy esélye van, hogy néhány kategóriában elnyerje a trófeát. Én speciel e kategóriában mégsem neki drukkolok (és nem is a nálam nagyban favorizált Breaking Bad-nek vagy Game of Thrones-nak), hanem az idén startolt egyik legnagyobb kedvencemnek, minden idők legkiválóbb politikai sorozatának (már most az, szerintem!), a House of Cards-nak! Hajrá Willimon, hajrá Spacey!

 

Férfi főszereplő (dráma)

Hugh Bonneville (Downton Abbey) - Kevin Spacey (House of Cards) - Jeff Daniels (The Newsroom) - Bryan Cranston (Breaking Bad) - Jon Hamm (Mad Men) - Damian Lewis (Homeland)

07. 18._Emmy_Dráma_főszereplő.jpg

Nem nézem az összes itt felsorolt tételt, így nagyon nehéz ítéletet hoznom - de személy szerint ezt a díjat Kevin Spacey-nek adnám, vagy Bryan Cranston-nak – idén ugyanis, szerény meglátásom szerint, ők nyújtották a legtöbbet a maguk szériájában. És ez a legtöbb egyébként elképesztően sok.

 

Női főszereplő (dráma)

Glenn Close (Damages), Claire Danes (Homeland), Michelle Dockery (Downton Abbey), Kerry Washington (Scandal), Elisabeth Moss (Mad Men), Robin Wright (House of Cards)

07. 18._Emmy_Dráma_színésznő.jpg

Némelyik tétel egészen furcsának hat itt, hiszen pl. Robin Wright inkább mellék-, mint főszereplő, és ez, ha jól tudom, Kerry Washingtonra is igaz. Már csak ezért is azt mondom, hogy – Glenn Close, Damages. Lehet sok mindenről vitatkozni vele kapcsolatban, de, hogy ebben a szériában óriásit alakított, és nem lankadva varázsolta elő az újabb karakter-árnyalatokat gazdag eszköztárából, az biztos.

 

Férfi mellékszereplő (dráma)

Bobby Cannavale (Boardwalk Empire) - Jonathan Banks (Breaking Bad) - Aaron Paul (Breaking Bad) - Jim Carter (Downton Abbey) - Peter Dinklage (Game of Thrones) - Mandy Patinkin (Homeland)

07. 18._Emmy_Dráma_ffi_mellékszereplő_.jpg

Két Breaking Bad-es jelölt? Szép – bár megint nem tudom, Aaron Paul miért mellékszereplő, mikor sokkal inkább az egyik főszereplőnek tekinthető – de ez megint a zsűri dolga. Na, mindegy, a lényeg az, hogy én mégsem rájuk szavaznék – hanem Bobby Cannavale-ra, aki egy zsigerből hozott digó maffiózót alakított mesterien az itt sajnos csak általa képviselt Boardwalk Empire-ben.

 

Női mellékszereplő (dráma)

Anna Gunn (Breaking Bad) - Maggie Smith (Downton Abbey) - Emilia Clarke (Game of Thrones) - Christine Baranski (The Good Wife) - Morena Baccarin (Homeland) - Christina Hendricks (Mad Men)

07. 18._Emmy_Dráma_női_mellékszereplő_.jpg

Ha ennyire szeretik most a Mad Ment, mire fanyalogtak korábban a kritikusok? – Bár CH szembetűnő adottságain túl is kiváló színésznő, mégsem neki adnám ezt a díjat, hanem Anna Gunn-nak. Ő a BB előző évadában olyan erős alakítást szállított, hogy az már tényleg kb. akkora őrület, mint Walter White feleségének lenni…

 

Férfi vendégszereplő (dráma)

Nathan Lane (The Good Wife) - Michael J. Fox (The Good Wife) - Rupert Friend (Homeland) - Robert Morse (Mad Men) - Harry Hamlin (Mad Men) - Dan Bucatinsky (Scandal)

07. 18._Emmy_ffi_vendégszereplő.jpg

Lám, két Mad Men-es színész ebbe a kategóriába is befért - de én nem értem Robert Morse díjazását, mert az öreg, szimpatikus bár, de nem kavart túl sok vizet (a jelölés szerintem inkább az életművének szól). Akkor már inkább Harry Hamlin – igen, ő nagyon jól játszott ebben az évadban. Egy ideális vendégszereplő, pont olyan, mint ő – nagyon karakteres, de nem folyik bele nagyon markánsan a fő történésekbe.

 

Női vendégszereplő (dráma)

Margo Martindale (The Americans) - Diana Rigg (Game of Thrones) - Carrie Preston (The Good Wife), Linda Cardellini (Mad Men) - Jane Fonda (The Newsroom), Joan Cusack (Shameless)

07. 18._Emmy_női_vendégszereplő.jpg

Margo Martindale. Nekem ez itt egyértelmű – és nem csak azért, mert ezen a listán csak rajta keresztül képviselteti magát a The Americans (érdekes, a kevésbé jelentős sorozatos elismeréseken elég jó fogadtatásban részesült!), hanem mert simán elhittem róla, hogy hosszú évtizedek alatt sokat látott szovjet kémnőhöz van szerencsénk. Nagyon-nagyon erős volt az alakítása, nélküle nem ért volna annyit az első évad.

 

Komédia

Modern Family - The Big Bang Theory - 30 Rock – Girls – Louie – Veep

07. 18._Emmy_Komédia.jpg

Itt nekem a jelölések papírformaszerűnek tűnnek (a korábbiak után már a TBBT szereplésén sem lepődök meg) – viszont van egy cím, ami nagyon kirí ebből a sorból – a Girls. Nekem a HBO általam ismert történetének egyik legnagyobb csalódása volt ez az anyag – el nem tudom képzelni, miért szereti ennyire a zsűri!

 

Férfi főszereplő (komédia)

Alec Baldwin (30 Rock) - Don Cheadle (House of Lies) - Louis CK (Louie) - Jason Bateman (Arrested Development) - Matt LeBlanc (Episodes) - Jim Parsons (The Big Bang Theory)

07. 18._Emmy_Komédia_ffi_főszereplő.jpg

Alec Baldwin, Don Cheadle, Jim Parsons vagy Matt LeBlanc kiválóságában akkor sem kételkedem, ha amúgy nem nézem a sorozatukat, Louis CK pedig bőven rászolgált az trófeára. De én egyiküket sem választanám – néhányuk már úgyis kapott elég díjat életében. Az Arrested Development guy-t azonban annál inkább, mivel az anyagot annak idején egyáltalán nem díjazták szét, az új évad minden elismerést megérdemel, Bateman pedig ezen a kiváló gárdán belül is elismerésre méltó teljesítményt rakott le az asztalra.

 

Női főszereplő (komédia)

Zooey Deschanel (New Girl) - Lena Dunham (Girls) - Edie Falco (Nurse Jackie) - Tina Fey (30 Rock) - Julia Louis-Dreyfus (Veep) - Amy Poehler (Parks and Recreation)

07. 18._Emmy_Komédia_női_főszereplő.jpg

Megint nem értem, mit keres a Girls a listán – ahogy azt sem, hogy a Nurse Jackie mióta komédia – de mindegy. Ebben a kategóriában a magam részéről Zooey, Tina és Amy között vacillálnék – és egyértelműen Zooey-t választanám. Tina már túl sok díjat kapott (ahogy a 30 rocks is – igen, van az a mennyiség!), Amy fantasztikusat alakított a PaR új évadában, de Zooey képességei és eszköztára óriási ünnepet ültek a NG-ben. Én őt tömném meg a díjjal, nagyon rászolgált!

 

Férfi mellékszereplő (komédia)

Adam Driver (Girls) - Jesse Tyler Ferguson (Modern Family) -Ed O’Neill (Modern Family) - Ty Burrell (Modern Family) - Bill Hader (Saturday Night Live) - Tony Hale (Veep)

07. 18._Emmy_Komédia_ffi_mellékszereplő.jpg

Megint a Girls, de miért? Tényleg olyan jó? Bizosan nem! Akkor már jóval inkább Ed O’neill. Amúgy sem látok itt nála rátermettebb díjazottat.

 

Női mellékszereplő (komédia)

Mayim Bialik (The Big Bang Theory) - Jane Lynch (Glee) - Julie Bowen (Modern Family) - Merritt Wever (Nurse Jackie) - Jane Krakowski (30 Rock) - Anna Chlumski (Veep)

07. 18._Emmy_Komédia_női_mellékszereplő.jpg

Na, ezeket a szériákat vagy nem nézem, vagy nem kedvelem őket. Így pedig nehéz lenne bárkit is beválasztani – ha mégis muszáj valaki, legyen Jane Krakowski. Ő lelőhetetlen humorbomba volt már az Ally McBeal-ben is!

 

Tévéfilm vagy minisorozat

American Horror Story: Asylum - Behind the Candelabra - The Bible - Phil Spector- Political Animals - Top of the Lake

07. 18._Emmy_minisorozat.jpg

AHS: Asylum vagy TotL? Nehéz kérdés, de ha nagyon erősen belegondolok, egyértelmű, hogy az előbbi érdemli a díjat. Persze – szerintem – a The Bible fogja kapni. És itt nem kezdek el megint értekezni afelett, hogy az eladási mutatók és egyebek sokszor miért fontosabbak az ilyen nagy elismerések esetében esetében a minőségnél… 

 

Férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm)

Michael Douglas (Behind the Candelabra) - Matt Damon (Behind the Candelabra) - Toby Jones (The Girl) - Benedict Cumberbatch (Parade’s End) - Al Pacino (Phil Spector)

07. 18._Emmy_minisorozat_ffi_főszereplő.jpg

Bár nem szoktam TV-filmekről írni, itt most szinte csak olyanok szerepelnek – plusz nehéz döntenem, mert az itt szereplő anyagok többségét nem láttam. De hasraütésszerűen: legyen mondjuk Douglas vagy Cumberbatch. Csak mert őket bírom!

 

Női főszereplő (minisorozat/tévéfilm)

Jessica Lange (American Horror Story: Asylum) - Laura Linney (The Big C: Hereafter) - Helen Mirren (Phil Spector) - Sigourney Weaver (Political Animals) - Elisabeth Moss (Top of the Lake)

07. 18._Emmy_minisorozat_női_főszereplő.jpg

Két sorozat miatt is jelölték Elizabeth Moss-t? Ez azért nem semmi, még akkor sem, ha én nem neki adnám a díjat, hanem Jessica Lange-nek vagy Laura Linney-nek. Mindketten nagyot alakítottak a maguk műfajában – míg EM csupán megbízható volt, nem kiemelkedő.

- Szöllő -

Címkék: sorozat hírek Emmy

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr595413678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása