02.jpg

Mint arról a napokban már beszámoltam, óriási sikertörténet lehet az Under the Dome-ból

Részben már az is, hiszen nyáron prezentált drámasorozatként a legtöbb, az elmúlt év egyéb, frekventáltabb részeiben bemutatott projectet is maga mögé utasította. Egyrészről érdeklődés (200 csatorna vette meg szerte a világon, már a pilot előtt + az amazon darabáron 750 ezerért négy nappal előbb pakolhatja a netre a részeket, min a CBS – vagyis van, aki már ma tudja, mi lesz a hétfői második részben), mind nézetség tekintetében (több mint 13 millióan voltak kíváncsiak a pilotra!).

13_1.jpg

Ebből a szempontból a széria nyilván unikum – a kérdés most már csak az, hogy a két Pistának (King írónak és Spielberg producernek) megelőlegezett bizalomra valóban rászolgál-e a széria? Az így vagy úgy, de mégiscsak soványka pilot nyomán azt kell, hogy mondjam – majd meglátjuk aztat még.

Igen, a megmagyarázhatatlan eredetű, a Maine állambeli fiktív Chester Mill kisvárosát a világtól teljesen elvágó burokról szóló (cool téma, nemde?) széria pilotja soványka volt.

03.jpg

OK, sok lehetőséget felvetett, mind történet, mind fordulatok, mind a karakterfejlődés terén. De még nem érzek benne olyan energiát, mint amilyen a nagy sorozatoknál szinte az első pillanatoktól az arcunkba szakad a képernyőről. Ok, hogy pl. a BSG előzménysorozata nagyon hosszú pilotot kapott, de már az első húsz perc után lehetett tudni, hogy amit látunk, az legendás, s ugyanez volt a helyzet a Losttal, a Firefly-al vagy a House of Cards-szal is.

Az Under the Dome-ban azonban nem érzek ilyen erős potenciált…

Ne igyunk előre a medve bőrére!

00.jpg

Nem véletlenül hasonlítottam az intergalaktikus jelentőségű szériákhoz e produktumot, hiszen a témája, a fentebb már érzékeltetett mértékű előzetes érdeklődés, az adaptált mű jelentősége, a fölötte bábáskodók neve és rangja is erre predesztinálná. Mégis – a pilotot kevésnek érzem, mint mackósajtban a brummogást.

S ebben alighanem a várakozásom mértéke is szerepet játszott.

01.jpg

Amíg le nem töltöttem, már eleve azt hittem, hogy dupla-anyag lesz, vagyis másfél órás. Ha valóban komolyan veszik az alapsztorit az alkotók, ha valóban úgy gondolják, hogy ebből valami különlegeset akarnak kihozni, mindenképpen el is várható a duplapilot, mint a projectet még ráadásul lelkesülten is fogadó tömegek felé mutatott minimálgesztus.

De nem: a pilot mindössze 45 perces lett.

10_3.jpg

És ez is az első, egyben talán a legnagyobb gondom: a lehetőségekhez képest ugyanis túl gyorsan került sor fő fordulatok prezentálására – már a (nekem kicsit közhelyes!) főcím előtt leereszkedik a címbéli búra és a városlakók mintha kicsit túl gyorsan szoktak volna hozzá a felfoghatatlan és felettébb nyugtalanító fenomén jelenlétéhez.

Egy pilotnak ez esetben pont az lett volna a feladata, hogy korrektül elősorolja a karaktereket és, hogy a megfelelő tempóban prezentálja a történet alapjául szolgáló konfliktusokat is. Csakhogy, karakterekből egyelőre túl keveset kaptunk – csupán kutyafuttában érzékelhettünk valamicskét a fő törésvonalakból és lehetőségekből, ami pedig konkrét dráma (azaz beszélgetős rész) volt az epizódban, kicsit bénán és gyengén volt kibontakoztatva.

09.jpg

Pl. az Alexander Koch alakította, egyébként marhára irritáló Junior és a Life Unexpected-ben általam már felettébb megkedvelt Britt Robertson játszotta Angie (két tiniről van szó) reggel még önfeledten szexeltek, este pedig a srác már annyira bedilizett, hogy fogta és bezárta a kiscsajt a papa atombunkerébe (s e felettébb helytelenítendő cselekedet motivációját mindössze két-három pocsékmód megírt, gyengusz jelenet során vezették fel nekünk!).

Mondjuk az ő sztorijuk egyelőre a legkevésbé érdekes. Velük ellentétben viszont nagyon figyelemreméltó konfliktus lehetősége is feldereng a szűk 45 perc során. Ezt a Jeff Fahey (a Lostban ugyebár ő volt Frank Lapidus) alakította rendőrfőnök, és a várost irányító Big Jim-et prezentáló Dean Norris (Hank a Breaking Bad-ből – tehát két igazi sorozatos legenda) pengeváltásai ígérik – azaz csak ígérnék, mert a rész végén előbbi pacemakere szétrobbant – bár ez, remélem, még nem jelenti azt, hogy meg is halt (miért, egy sorozatban minden lehetséges!). Az övé ugyanis potenciálisan az egyik legérdekesebb figura és gyakorlatilag az egyik legjobb színészi alakítás (na nem, mintha DN felkészületlen amatőr lenne!).

11_3.jpg

Rajtuk kívül (többek között) találunk még Chester Millben három fura női turistát, feka rádióst (such a clissay), oknyomozó újságírónőt (Rachel Lefevre) és egy titokzatos idegent is, aki Stephen Kingnél valójában már az egyik helyi kajáldában dolgozik egy ideje történetünk kezdetén – itt viszont éppen a katasztrófa után érkezik a városba. Ő Barbie, egy titokzatos tag, akiről most még nem sokkal lehet többet elmondani, mint, hogy Mike Vogel alakítja (viszont, ha jól tudom, King könyvének ő az egyértelmű főszereplője, úgyhogy itt is annak kell lennie!).

Nos, egyelőre ők állnak a sztori középpontjában – de remélem, mint az ehhez egyébként kifejezetten hasonló alaphelyzettel indító Jericho-ban, itt is felbukkannak majd mindig újabb és újabb karakterek, némi mobilitást biztosítva a történetvezetésnek…

Burokban született…

04.jpg

A dome kupolát és nem búrát jelent (csak mert idehaza a Búra alatt címmel fogják vetíteni az anyagot a TV2-n vagy valamelyik leánycsatornáján!). Nekem ez helytállóbb és költőibb hasonlatnak hangzik arra a légnemű, áthatolhatatlan izére nézve, amiről persze egyelőre senki nem is sejti, hogy került oda (Junior tett egy kétértelmű megjegyzést a rész vége felé, hogy ő tudja, mi folyik itt – de szerintem a gyerek már rég nem százas, szóval…) és hogy hogyan szabaduljanak meg tőle (vajon lehet alatta alagutat ásni?)

Ennyi a sztori egyelőre, és nem több.

05.jpg

Tán ez is most a fő bajom – hiszen pl. a Defiance pilotja ehhez képest az elmúlt évek egyik legjobbja volt, pedig a sorozat összességében mégis nagyon gyér lett. Adja az ég, hogy ez esetben pont fordított legyen a helyzet (kevésbé ütős pilot – bivalyerős sorozat). Különben még ennek is kasza lesz a vége.

Mármint részemről.

12_3.jpg

Mert, ahogy elnézem az eddigieket, nincs az az isten, hogy legalábbis a második szezon végéig ne legyen bebiztosítva az UtD sorsa. S még ha utána nagyon meg is csappanna a követők száma, akkor is életben fogják majd tartani éppen elegen. Még, ha a világ legunalmasabb projectje kerekedik belőle, akkor is!

Burokban született – és ez bizony azt jelenti, hogy elpusztíthatatlan. Majd később meglátjuk, hogy ez a történet minőségére is igaz lesz-e?

07.jpg

A pilotra vonatkozó tapasztalataim dacára én bizakodom…

08.jpg

- Szöllő -

Címkék: pilot Under the Dome

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr165383592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása