hannibal_1.jpg

Ajánló:

Kedvenc kannibál "Doktorunk" Mad Mikkelsen félelmetes alakításával az AXN jóvoltából sorozat formájában most beköltözik a hétköznapjainkba.

Kritika:

Prequelt sorozatot gyártani egy olyan filmhez (A bárányok hallgatnak -Jonathan Demme), amit már az előtörténetét taglaló film, és Doktor Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) későbbi sorsával foglalkozó folytatások alaposan körbe jártak -kicsit hatásvadászképp jön le. De kétségtelenül a sokakat a képernyő elé vonz. Az aperitifből, pedig az derült ki, hogy a sorozat semmit nem bíz a véletlenre: igyekszik minél nagyobb nézői csoportot megszólítani (megtartani). Több társából merítkezve: megpróbálja összegyúrni az utóbbi idők olyan népszerű főszereplő kliséit, mint az első képkockákon Hugh Dancy játszotta Will Graham (aki a híres 1991-es filmet kivéve valamennyi kannibál történet nyomozó főszereplője) feltűnése a meg nem értett zavarodott zseniként (Mark Gratis és Steven Moffat Sherlockját -Benedict Cumberbatch- idéző vizuális effektekkel), vagy a körülötte már a különböző helyszínelőkből ismert Laurence Fishburne formálta Jack Crawford FBI ügynök vezetésével alakuló helyszínelő "csapattal", (és persze a Doktor "Dexterrel"). Az első rész a kötelező felvezetésképp egy olyan (ür)üggyel indít, amihez még a Lecternek semmi köze, ha egy átlagos pilot akarnék, akkor csak a rész végén húznám elő őt: hogy Graham kicsit kibontakozhasson. Ehelyett a felvezetés közepén a Michel Cuesta rendezte Dexter sorozat főcím dalának képsoraira és Gordon Ramseyre emlékeztető jelenetben feltűnik a "Doktor", alias  Mikkelsen, akinek a rideg tekintetétől (és szűkmarkúan adagolt fanyar humorától) szerintem maga Sir Anthony Hopkins is megijedne (amire rájátszik a gyönyörű operatőri munka).

04HANNIBAL-articleLarge.jpg

Szándékosan állítottam párhuzamba az ismert Showtime sorozat Michael C. Hall játszotta sorozatgyilkosával, mert ahogy a Filmvilág 2013/ márciusi számában Hubert Zoltán az Önismereti tréningek című eredeti módon írásában megpróbálja Dexter Morgan személyiség képét megrajzolni rá kell jönnünk a Lecter karakter legnagyobb problémájára: a "Doktor" egy kiforrott személyiség: így a környezetére való reagálása is behatárolt (nem lenne hiteles évadokon keresztül egy önismereti problémákkal küszködő pacákot bemutatni), akkor marad a macska-egér játék (itt persze aztán lehet kombinálni: például Lecternek az egyes esetekhez/sorozatgyilkosokhoz fűződő személyes kapcsolataival, Grahammal szemben baráti és aknamunkás viszonyával). Persze kérdéses, hogy meddig tudja  a figyelmet hitelesen fenntartani, hogy Mikkelsen valóban félelmetes ábrázata mögött röhög azon, hogy Grahamék loholnak utána. Amikor neki áll Lecter Crawford kérésére Grahamat analizálni kijelöl a sorozat egy irányt, kérdés, hogy mennyire sikerül azt kútvesztőssé tenni. Szemeinket szegezzük a két főszereplőre (így már kicsit érthetővé válik hogy miért hozakodtak elő olyan hamar Lacterrel a készítők), mert a két emberes show műsor rajtuk múlik. 

Írta: Holp Gábor Dávid

osztályzás: 5/4

Címkék: horror sorozatok 5/4 hannibalS01

A bejegyzés trackback címe:

https://borostaszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr775222338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása